Οι διαφορές τυπώματος και έκδοσης χρήματος από την Ευρωζώνη και το μηχανισμό της ΕΚΤ

Pijon / pixabay
Ο δημοσιογράφος αναλυτής οικονομικών θεμάτων της Ε.Ε. αλλά και συγγραφέας Νίκος Ιγγλέσης μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε τις διαφορές τυπώματος και έκδοσης χρήματος από την Ευρωζώνη και τον μηχανισμό της ΕΚΤ, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ δε βγάζει ομόλογα,αγοράζει μόνο από την δευτερογενή αγορά, δε δανείζεται και όποτε χρειάζεται εκδίδει νέο χρήμα. 

Αυτό που κάνει είναι να αγοράζει κρατικά και εταιρικά ομόλογα (ποσοτική χαλάρωση) από την δευτερογενή αγορά, βεβαίως με έκδοση χρήματος ώστε να αυξάνεται η ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Αυτά τα ομόλογα είναι χρέος και όταν λήξου θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ.

Τα χαρτονομίσματα στα ATM τυπώνονται και στο Χολαργό από την Τράπεζα της Ελλάδος και στο εξωτερικό από άλλες Κεντρικές Τράπεζες πάντα υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Ανέλυσε επίσης γιατί το νέο ποσό των 750 δις από την Κομισιόν προς τα κράτη μέλη, εφόσον επικυρωθεί, μπορεί μεν να βαφτίζεται επιδότηση μέσω προγραμμάτων, αλλά αφού θα βρεθεί από δανεισμό, είναι προφανές ότι για την αποπληρωμή θα σημαίνει όρους και υποχρεώσεις στις χώρες που θα διατεθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail