Γιατί είναι πιθανό να μη συμβεί απολύτως τίποτε αν πχ η Τουρκία τρυπήσει στα 7 μίλια από την Κρήτη

«Τι θα γίνει άμα πάει καράβι νότια της Κρήτης; Κι αυτό είναι μια υπόθεση που θέλει ανάλυση. Πού θα πάει; Σε ποια απόσταση από τα χωρικά μας [ύδατα]; Σε ποια περιοχή που εμείς έχουμε κυριαρχικό δικαίωμα και πρέπει να το προστατεύσουμε; Το κυριαρχικό μας δικαίωμα αυτή τη στιγμή είναι στα χωρικά μας ύδατα. Το ότι μας ενοχλεί ότι μπαίνει στην ΑΟΖ, την οποία με βάση το διεθνές δίκαιο μας ανήκει και πρέπει να είναι δικιά μας, αφού δεν την έχουμε ορίσει. δεν έχουμε και δικαίωμα να την προστατεύσουμε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα πράγματα δεν είναι και πάρα πολύ απλά και πάρα πολύ εύκολα λες "έρχεται ο Τούρκος εκεί. τι κάνουμε, παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα". Εκεί θέλει πολύ καλή ανάλυση νομική και τέλος πάντων το τι παραβιάζεται, είναι σαφές ή δεν είναι».

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παραπάνω λόγια είναι η πολύ πιθανή απάντηση στο τι [δε] θα συμβεί όταν με βάση τα λόγια του τούρκου υπουργού ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ [ντονμές, δηλαδή ψευδο-εξισλαμισμένος εβραίος] η Τουρκία έρθει για έρευνες στην περιοχή που έχει οριστεί με βάση το μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης και στην περίπτωση που μιλάμε για περιοχή η οποία ανήκει σε αυτό που φαντασιακά προσδιορίζουμε ως ελληνική ΑΟΖ.

Ποιος τα είπε; Ο ναύαρχος Αποστολάκης. Πρώην Α/ΓΕΝ, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, τ. ΥΕΘΑ και παραλίγο ΠτΔ. Φυσικά στη συνέχεια της εκπομπής θύμισε το συμβάν του 2018 όταν η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ εμπόδιζε τουρκικό ερευνητικό πλοίο να μην εισέλθει σε ύδατα στα οποία έχουμε δικαιώματα, τονίζοντας με νόημα ότι "πήγαμε μέχρι αυτό που είχαμε δικαίωμα να κάνουμε". Μετά όμως; Αν πχ οι Τούρκοι πάνε παραπέρα;

Ωστόσο πριν λίγους μήνες θυμόμαστε όταν με βάση την κυβέρνηση δυτικοί άνεμοι λίγων μποφώρ παρέσυραν 90μετρο πλοίο...δυτικά [!] πως η ελληνική Φ/Γ παρακολουθούσε αυτή τη φορά από 40 μίλια απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση προσέξτε το bold τμήμα. Πώς να προστατεύσεις κάτι που δεν υπάρχει;



Ο πολιτικός κόσμος εδώ και δεκαετίες δε δείχνει πρόθυμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν το έκανε με τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών, με την επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων και με μια ακόμη σειρά θεμάτων. Δεν κατάφερε να βάλει έστω ένα φρένο στα τουρκικά σίριαλς που εισβάλλουν καθημερινά μέσα στα σπίτια.

Η ελληνική κυβέρνηση είτε πράσινη, είτε κόκκινη, είτε μπλε εξυπηρετείται κρυπτόμενη πίσω από "αισιόδοξους διαλόγους με την Αίγυπτο και την Ιταλία" που όμως ποτέ δεν προχωρούν ενώ άνετα θα μπορούσε να έχει έρθει σε συμφωνία και οριοθέτηση όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και με τη Λιβύη δια του Κοινοβουλίου των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ που είναι κι αυτό διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες ως προς το τι πρόκειται να συμβεί. Ο πολιτικός κόσμος ίσως δεν έχει τυχαία παραμελήσει κάποια πράγματα από το 2000 αφήνοντάς τα στην τύχη τους κι αναφέρομαι στην εθνική άμυνα. Ακόμη και τώρα, όπου θεωρητικά πάει σε μια ενίσχυση των ΕΔ, αυτή φαίνεται να μην είναι ολοκληρωμένη, ελάχιστη, περιορισμένη 2-3 χρόνια τώρα σε συζητήσεις επί συζητήσεων και πανάκριβη ενώ υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Άλλωστε το θέμα δεν είναι αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, έστω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους στον κατάλληλο χρόνο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail