Καθώς έγινε μεγάλη συζήτηση για το τι θα συνέβαινε όταν ο COVID-19 έφτανε στην υποσαχάρια Αφρική

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το τι θα συνέβαινε όταν ο COVID-19 έφτανε στην υποσαχάρια Αφρική. Οι καλύτερες προβλέψεις ήταν ότι θα νεκρώσει όλη η ήπειρος και θα πεθαίνουν σαν τις μύγες στους δρόμους. Με κάποια υπερβολή βέβαια σε αυτή την έκφραση, κοντεύουμε να τα πάθουμε αυτά στην Ευρώπη τελικά.


Η Αφρική μετράει γύρω στα 7000 κρούσματα, τα οποία απλώνονται σε 50 χώρες. Οι νεκροί επίσημα είναι 250. Προσωπικά δε θα έπαιρνα και τοις μετρητοίς αυτά τα νούμερα, καθώς αρκετές χώρες βρίσκονται σε εμφύλιες συρράξεις, οι πληθυσμοί είναι κατακερματισμένοι, δεν εμπιστεύονται όλοι τη μοντέρνα ιατρική και δε νομίζω ότι όλες οι χώρες έχουν την δυνατότητα να μετράνε με ακρίβεια τα κρούσματα και τους θανάτους. 

Παρόλα αυτά εάν είχαμε 800-1000 θανάτους την ημέρα όπως αυτή τη στιγμή βλέπουμε στις ΗΠΑ και σε Ευρώπη, σίγουρα θα είχε γίνει αντιληπτό ακόμα και χωρίς καλή καταγραφή. Συνεπώς η κατάσταση στις περισσότερες αφρικανικές χώρες ακόμα απέχει από το σενάριο της ολικής κατάρρευσης. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί. 

Το θέμα είναι ποια μέτρα μπορούν να πάρουν οι αφρικανικές χώρες για να μη φτάσουν σε αυτό. Πως μπορείς να επιβάλλεις απόλυτη καραντίνα (η Ρουάντα το έχει κάνει πάντως) σε πληθυσμούς που η επιβίωση τους στηρίζεται στις ντόπιες αγορές, στα μικρά πλανόδια μαγαζάκια, δεν καταγράφονται πουθενά ως εργαζόμενοι, δε λαμβάνουν μισθούς και δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Το ηλεκτρικό και το διαδίκτυο ακόμα και στις μεγάλες πόλεις δεν είναι αξιόπιστο ενώ καθαρό νερό δεν υπάρχει παντού. 

Στη Σενεγάλη, όπως και σε άλλες χώρες, κατέληξαν τελικά σε μια ιδιότυπη καραντίνα. Οι ντόπιες αγορές και τα μικρά εμπορικά λειτουργούν μέχρι τις 3, τα μπαρ και τα κλειστά μέρη έχουν κλείσει, ενώ κάθε ξένος μπαίνει υποχρεωτικά σε καραντίνα. Από τις 8 το απόγευμα μέχρι την επόμενη μέρα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Παράλληλα τα νοσοκομεία σε όποιον τελικά διαγνωστεί με COVID-19 δίνουν χλωροκίνη. Η Ουγκάντα πάλι έκλεισε από την αρχή τα σύνορα της και έφτασε μέχρι να απελάσει ευρωπαίους που αρνούνταν να μπουν σε καραντίνα.

Ο κόσμος είναι αρκετά συνειδητοποιημένος για την προσωπική του υγειινή και ας νομίζουμε εμείς ότι δεν έχουν ιδέα τι είναι το σαπούνι. Κυρίως όμως ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι Αφρικανοί ζουν με επιδημίες εδώ και χρόνια και έχουν αναπτύξει κάποιους μηχανισμούς προστασίας.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί η υπεροψία της Δύσης μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι λαοί, οι "τριτοκοσμικοι" θα εξαφανιστούν από το χάρτη με τον πρώτο κλυδωνισμό. Όπως πιστεύουμε ότι τις λύσεις τελικά μόνο εμείς τις έχουμε και προσπαθούμε να τις μεταφέρουμε αυτούσιες σε όλους. Λιγότερη υπεροψία λοιπόν και περισσότερο σεβασμός στο περιβάλλον και στη ζωή, θα μας βοηθήσει σε κάθε μελλοντική επιδημία.

(φωτογραφία δικιά μου από ένα παράθυρο στη Σενεγάλη...)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail