Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους του Πόντου και της Αρμενίας το 1920

Αυτό ήταν το προτεινόμενο αμερικανικό σχέδιο για τους Έλληνες του Πόντου και τη Δυτική Αρμενία. Υπό αυτήν την εντολή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Morgantheau και ο Πρόξενος στη Σμύρνη, Horton, θα υποστήριζαν την ίδρυση των δύο κρατών, που θα ήταν υπό την προστασία των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίον δόθηκε αυτή η εντολή, ήταν για να προστατεύσουν αυτά τα κράτη από τις διώξεις και τη γενοκτονία.

Όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από αυτά τα σχέδια (λόγω της πολιτικής τους εσωστρέφειας και του απομονωτισμού), οι υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις ρώτησαν τους Έλληνες και τους Αρμένιους αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για να επεκτείνουν την επιρροή τους. Όταν τους απήντησαν όχι (όπως εκμεταλλεύονταν οι Τούρκοι τις περιοχές αυτές για εκατοντάδες χρόνια), οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Σοβιετικοί έκαναν συμμάχους τους Κεμαλιστές.



Οι Κεμαλιστές εγγυήθηκαν ότι θα επιτρέψουν σε αυτές τις αυτοκρατορίες να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους στη Μικρά Ασία. Τότε οι Κεμαλιστές έλαβαν όπλα και εφόδια από τους Βρετανούς, Γάλλους και Σοβιετικούς, και σύντομα παραμέρισαν τα παραπάνω σχέδια προχωρώντας στην ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Μετάφραση Freepen.gr - Julian McBride - The Armenian Forum
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail