Σουηδία: Το Hijab είναι "Look of the Year"

Στις 20 Ιανουαρίου, η μόνη ολυμπιονίκης του Ιράν, η Kimia Alizadeh, αποστάτησε από το Ιράν. «Είμαι ένα από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν με τις οποίες παίζουν εδώ και χρόνια», έγραφε.

Παρουσίαση Freepen.gr 

Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, η σκακίστρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Mitra Hejazipour, 27 ετών, αφαίρεσε το hijab κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά σκακιού στη Μόσχα και απομακρύνθηκε αμέσως από την εθνική ομάδα σκακιού.

Η Hejazipour είπε ότι αποφάσισε "να μην έχει μερίδιο σε αυτό το φοβερό ψέμα και να μην παίζει πια το παιχνίδι" αγαπάμε το hijab και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό "..."

"Δημιουργεί πολλούς περιορισμούς για τις γυναίκες και τους στερεί τα βασικά τους δικαιώματα". Είναι αυτή η προστασία, λέω σίγουρα όχι, είναι απλώς και μόνο ένας περιορισμός".

Για χρόνια, οι γυναίκες στο Ιράν συλλαμβάνονταν και φυλακίζονταν επειδή ηρνούντο να φορέσουν την υποχρεωτική μαντίλα και μάλιστα επειδή διαμαρτύρονταν για τη χρήση της. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019, δώδεκα τουλάχιστον άτομα έλαβαν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονταν από έξι μήνες έως 33 χρόνια για τη δημόσια αφαίρεση της μαντίλας τους και άλλων δημόσιων πράξεων πολιτικής ανυπακοής ενάντια στο υποχρεωτικό hijab και 32 άτομα συνελήφθησαν για τέτοιες πράξεις, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (CHRI).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα:
«Εκατομμύρια γυναίκες που δε συμμορφώνονται με τις επιταγές του κράτους σχετικά με τους υποχρεωτικούς κώδικες ενδυμασίας σταματώνται κάθε χρόνο από την αστυνομία για "ακατάλληλο hijab", και δεκάδες χιλιάδες παραπέμπονται δικαστικά κάθε χρόνο ... οι διαμαρτυρόμενοι κατά του hijab διώκονται για κατηγορίες που σχετίζονται με την «ηθική», όπως «ενθάρρυνση των ανθρώπων στη διαφθορά και την πορνεία ...».

"Οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν ολόκληρο το μηχανισμό του κράτους για να συντρίψουν την αντιπολίτευση με το καταναγκαστικό hijab, αλλά με περισσότερο από το μισό πληθυσμό εναντίον τους, η παλίρροια είναι ολοένα και περισσότερο εναντίον τους", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του CHRI, Hadi Ghaemi.

Καθώς οι γυναίκες στο Ιράν διαμαρτύρονταν για το καθεστώς και το υποχρεωτικό hijab, οι γυναίκες στη Σουηδία - οι οποίες εκπροσωπούνται από την «πρώτη φεμινιστική κυβέρνηση στον κόσμο» - υποστήριζαν το hijab σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις, απεικονίζοντας τους περίεργους πολιτιστικούς μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στην σκανδιναβική χώρα.

Τον Ιανουάριο, οι αναγνώστες της σουηδικής έκδοσης του περιοδικού Elle επέλεξαν την Imane Asry, μια infuencer με hijab των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με 150.000 ακολούθους στο Instagram, ως νικήτρια του διαγωνισμού "Look of the Year".

"Αυτό το βραβείο είναι για όλους εμάς που δεν είδαμε τους εαυτούς μας στα περιοδικά μόδας γιατί δεν είχαμε προσαρμοστεί ... Αυτή είναι μια παραδοχή ότι είναι περισσότερο από κατάλληλος ο καιρός να αρχίσουμε να ομαλοποιούμε το hijab στη βιομηχανία της μόδας. Η μόδα είναι για όλους", είπε η Asry στο Elle.

Οι Σουηδοί αναγνώστες της Elle είναι προφανώς ελεύθεροι να επιλέξουν όποιον κρίνουν κατάλληλο για να είναι "εμφάνιση του έτους". Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι γυναίκες αναγνώστριες σε ένα αυτοανακηρυγμένο φεμινιστικό έθνος επιλέγουν μια γυναίκα που φοράει το hijab, όταν μια μελέτη που έχει αναθέσει οι σουηδικές αρχές έχει δείξει ότι η φορεσιά του για πολλές γυναίκες και παιδιά στη Σουηδία απέχει πολύ από το να είναι μια εθελούσια επιλογή.

Όπως αναφέρθηκε στο παρελθόν από το Ινστιτούτο Gatestone, μια μελέτη του 2018, που ανατέθηκε από το Σουηδικό Γραφείο Πολιτικών Επιπτώσεων και γράφτηκε από ερευνητές του Κέντρου Κοινωνικής Ασφάλειας (CTSS) στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, έδειξε ότι το ριζοσπαστικό Ισλάμ είχε εξαπλωθεί σε αρκετές σουηδικές πόλεις και πως σε μερικές περιοχές, "Υπάρχουν γονείς ... που βάζουν πέπλο στα τρία χρόνια τους". Οι συντάκτες της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι τα σχολεία και άλλες τοπικές αρχές δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιούργησαν οι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.

Ένα παράδειγμα ήταν όταν μια μουσουλμάνα μαθήτρια ήθελε να βγάλει τη μαντίλα της για να παίξει κομμωτήριο με τα άλλα παιδιά, αλλά το σουηδικό σχολικό προσωπικό δεν της το επέτρεπε σεβόμενο τις επιθυμίες των γονιών της. Σε ένα άλλο παράδειγμα από ένα σουηδικό νηπιαγωγείο, ένα μικρό κορίτσι δεν ήθελε να φορέσει το μαντίλι της, αλλά το σουηδικό προσωπικό το ανάγκασε "ακόμα κι αν αισθανόταν λάθος", γιατί ήταν η επιθυμία των γονιών.

Αυτά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα Σουηδών εκπαιδευτικών που εμφανίζονται απαρχαιωμένοι από τις σκέψεις σχετικά με τα δικαιώματα των μικρών κοριτσιών για να μην τα αναγκάσει να φορούν το hijab. Στην πόλη Skurup [aftonbladet.se], οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν πρόσφατα να φορούν μαντίλες στα σχολεία της πόλης. Σε ένα σχολείο, το Prästmosseskolan, έξι μη μουσουλμάνοι καθηγητές φορούσαν hijabs για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση. Ο διευθυντής είπε ότι ποτέ δε θα ανάγκαζε μια μαθήτρια να αφαιρέσει το πέπλο της, πως θεωρεί ότι η απόφαση εισάγει διακρίσεις και παραβιάζει το σουηδικό σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας. Περίπου 250 μουσουλμάνοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης απαγόρευσης. "Η απαγόρευση σκοπεύει στην αφαίρεση των δηικαιώματων των μουσουλμάνν γυναικών στο σώμα τους και την εξάλειψη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και επιλογών τους. Είναι ρατσιστική πολιτική", δήλωσε ο Tasnim Raoof, πρόεδρος της οργάνωσης Malmö Young Muslims.

"Όσοι από εμάς έφυγαν από τις δικτατορίες των φυλετικών απαρτχάιντ, όπου οι γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να διαμαρτυρηθούν για το πέπλο, γνωρίζουν και έχουν βιώσει τι σημαίνουν οι νόμοι περί αγνότητας ... Το πέπλο, επίσης στη Δύση, σηματοδοτεί τη διαφορά μεταξύ της αγνής ή αθώας ... γυναίκας», γράφει η Μαρία Ράσιντι, σουηδό-ιρανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας ο σύζυγος έκαψε το πρόσωπό της με οξύ όταν ζήτησε διαζύγιο, και η Σάρα Μοχάμεντ, σουηδό-ιρακινή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οποία απειλούσε να σκοτώσει ο αδερφός της αν δεν παντρευόταν τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της γι 'αυτήν. Οι δύο γυναίκες προσθέτουν:

«Το πέπλο δείχνει την ηθική της αγνότητας που μπορεί να συνδεθεί με τις ευθύνες των θυγατέρων για την τιμή της οικογένειας... Αλλά η φεμινιστική κυβέρνησή μας επιλέγει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά θρησκευτικά δικαιώματα αντί για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών... Όσο οι σημαίνοντες δημοσιογράφοι βλέπουν το απαρτχάιντ ως «πολιτισμός» και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία υποστηρίζουν τις οργανώσεις που το επιβάλλουν, η καταπίεση που βασίζεται στην τιμή θα συνεχιστεί».

Εν τω μεταξύ, το φθινόπωρο, ένα νέο ισλαμικό κόμμα, το Nyans ("Nuance") δημιουργήθηκε στη Σουηδία. Το κόμμα θέλει να χαρακτηριστεί η «ισλαμοφοβία» ως ξεχωριστό έγκλημα και αντιτίθεται στις συζητήσεις για την απαγόρευση του hijab.

"Δεν είναι το πέπλο που πρέπει να καταπολεμηθεί, αλλά η καταπίεση. Παράλληλα, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του νέου κόμματος, Mikail Yüksel που έχει αναφέρει το δήμο Skurup στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Διαμεσολαβητή για την απαγόρευση του πέπλου στα σχολεία των δήμων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετη με τη σουηδική νομοθεσία. Ο Yüksel ήταν πρώην μέλος του σουηδικού κόμματος Centerpartiet, αλλά αποκλείστηκε από αυτό αφού κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε την υπαγωγή του στο ακροδεξιό, υπερεθνικιστικό τουρκικό κίνημα, τους «Γκρίζους Λύκους». Ο Yüksel ανέφερε ότι ήταν ανοικτός για να του προσφερθεί να ξεκινήσει ένα σουηδικό παράρτημα των Γκρίζων Λύκων, αλλά ότι αρνήθηκε.

Την 1η Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα χιτζάμπ θα τιμηθεί σε χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας. Θα χρησιμοποιήσει κάποιος την ευκαιρία αυτή για να υποστηρίξει τις πολλές γυναίκες και τα παιδιά που δε θέλουν να φορέσουν;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail