Φορτσάρει για τα F-35 η Πολωνία: Πάει για 32 αεροσκάφη, τα πρώτα θα παραδοθούν το 2024

Senior Airman Dylan Murakami/Air Force

Freepen.gr - Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι την επόμενη εβδομάδα η Πολωνία "θα ολοκληρώσει τη συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών F-35 Lightning II", αναφέρει το defensenews.com.

Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά 32 αεροσκαφών από τις ΗΠΑ "έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί" και "οι πρώτες μονάδες θα είναι έτοιμες [για παράδοση] το 2024", δήλωσε ο Blaszczak στο Polish Radio.

Σε ό, τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο που θα υπογραφεί φέτος στην Κεντροανατολική Ευρώπη, η Πολωνία πρόκειται να γίνει ο πρώτος χρήστης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην περιοχή, προσθέτοντας τα αεροσκάφη στο στόλο των 48 F-16 .

Ο υπουργός Άμυνας δεν αποκάλυψε την τελική αξία της προμήθειας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών της πιθανής πώλησης για περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Blaszczak ανέφερε ότι το υπουργείο του ελπίζει να αποκτήσει προτιμησιακή τιμή για το αεροσκάφος, όπως και η απόκτηση από την Βαρσοβία των πυραύλων Patriot από τη Raytheon.

Για να μειωθεί η τιμή των μαχητικών, το υπουργείο άμυνας αποφάσισε να μην υπογράψει συμφωνία συμψηφισμού με την αμερικανική πλευρά. Πηγές κοντά στη συμφωνία ανέφεραν στην Dziennik Gazeta Prawna ότι η τελική σύμβαση θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης του εφοδιασμού και της εκπαίδευσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail