Το πλήρες κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης: Προκεχωρημένη στρατιωτική βάση η Τρίπολη

Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία προς έγκριση στο Σάββατο το βράδυ. Η ιστοσελίδα nordicmonitor.com και ο Abdullah Bozkurt αποκαλύπτουν τα σχετικά έγγραφα στην αγγλική και τα αραβικά παρουσιάζοντας τα βασικά της σημεία.

Η συμφωνία επιτρέπει την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλών, μεταφορά εμπειρίας, προγραμματισμού και υλικής υποστήριξης από την Τουρκία για την ίδρυση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που θα καλύπτει τις αστυνομικές και στρατιωτικές ευθύνες στη Λιβύη. Εάν ζητηθεί, προβλέπεται επίσης η σύσταση κοινού Γραφείου Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια στην Τουρκία και τη Λιβύη με αρκετούς εμπειρογνώμονες και προσωπικό.



Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Τουρκία να παρέξει εκπαίδευση, τεχνική πληροφόρηση, υποστήριξη, ανάπτυξη, συντήρηση, επισκευή, ανάκτηση, διάθεση, υποστήριξη λιμένων και συμβουλών, κατανομή εδάφους, θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα, εξοπλισμό, όπλα, κτίρια και βάσεις κατάρτισης.

"Κατόπιν πρόσκλησης του Παραλήπτη, παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης και παροχής συμβουλών σχετικά με το κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό, τη μεταφορά εμπειρίας, την εκπαίδευση και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την αξιοποίηση όπλων και εξοπλισμού που καλύπτουν τα πεδία δραστηριότητας των Ομοσπονδιακών / Πολεμικών / Πολεμικών Δυνάμεων στο σώμα των ενόπλων Δυνάμεις εντός των συνόρων των μερών ", ανέφερε το μνημόνιο συμφωνίας.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη θα συνεργαστούν για την κατάρτιση, την ανταλλαγή πληροφοριών / εμπειριών για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων, την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικού και του λαθρεμπορίου γενικώς, τις επιχειρήσεις IED / EOD, τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Θα ανταλλάσσουν επίσης πληροφορίες και επιχειρησιακή συνεργασία.

Η συμφωνία ισχύει για τρία χρόνια με αυτόματη ανανέωση. 

Επί της ουσίας αντιλαμβανόμαστε ότι νοτίως της Κρήτης η Τουρκία δημιουργεί - εφόσον εφαρμοστεί το στρατιωτικό μνημόνιο - μια προκεχωρημένη στρατιωτική βάση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει και εναντίον της χώρας μας. Η ανατροπή της κυβέρνησης της Τρίπολης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη εθνική σημασία για την Ελλάδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail