Εθνικοί ευεργέτες είναι αυτοί που έδωσαν στο κράτος χωρίς να πάρουν από αυτό

TeeFarm / pixabay
Επανέρχομαι... εθνικοί ευεργέτες δεν είναι αυτοί που έχουν φοροαπαλλαγές από το δημόσιο όπου επειδή τίποτα δεν είναι δωρεάν, φορτώθηκαν επιπλέον οι άλλοι πολίτες, αυτοί που τους διαγραφησαν χρέη η αυτοί που πήραν χαριστικά δημόσια περιουσία ακόμα και αν έκαναν ιδρύματα η δωρεές. Οι εθνικοί ευεργέτες αυτής της χώρας είναι αυτοί που δεν πήραν τίποτα από το ελληνικό κράτος αλλά έδωσαν χωρίς να έχουν καμία ανάγκη να το κάνουν ούτε για φοροαπαλλαγές ούτε για δημόσιες σχέσεις ούτε για την υστεροφημία τους.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο Γεώργιος Γούσιος παραιτήθηκε από την αγγλοαιγυπτιακή τράπεζα που εργαζόταν για να καταταγεί εθελοντικά στο σώμα των Γαριβαλδίνων με σκοπό να πάει στη Μακεδονία. Πήρε μέρος στη θεσσαλική επανάσταση του 1878 όπου τυφλώθηκε από το ένα μάτι. Έδωσε μεγάλο τμήμα της περιουσίας του στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και η σωρός του τυλίχθηκε με την ελληνική σημαία όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.

Ο υπουργός οικονομικών του Καποδίστρια, Δόμπολης δεν καταδέχθηκε να πάρει τίποτα από το φτωχό ελληνικό κράτος αλλά έδωσε από την τσέπη του σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευκατάστατων Ελλήνων πολιτικών.

Ο Γεώργιος Ζαρίφης αρνήθηκε την πρόταση του Σουλτάνου να απαρνηθεί την ελληνική υπηκοότητα με αντάλλαγμα υψηλά αξιώματα ενώ πρωτοστάτησε στην επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην οθωμανική αυτοκρατορία υπέρ Ελλήνων και ξένων πιστωτών.

Οι ευεργέτες μας στάθηκαν δίπλα στο γένος χωρίς να έχουν πάρει ανταλλάγματα από το ελληνικό κράτος οπότε η σύγκριση τους με τους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες του νεοελληνικού κράτους τους θίγει. Όσα ιδρύματα και όσες δωρεές και αν κάνουν οι ολιγάρχες αν πλήρωναν τους φόρους που τους αναλογούσαν το κράτος δε θα χρειαζόταν δωρεές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail