Πούτιν: Φοβάμαι σφαγή τύπου Σρεμπρένιτσα, αν το Κίεβο αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία!

Freepen.gr - Η Μόσχα ανησυχεί ότι εάν τα στρατεύματα του Κιέβου αποκτήσουν τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και ανατολικής Ουκρανίας στο Ντονμπάς χωρίς ισχυρές εγγυήσεις για τις αντι-κυβερνητικές πολιτοφυλακές, μπορεί να συμβεί σφαγή παρόμοια με αυτήν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Σρεμπρένιτσα.

Να θυμίσουμε ότι επί του παρόντος στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ έχουν δημιουργηθεί δύο de facto αυτόνομες περιοχές που δεν ελέγχονται από το Κίεβο.

Μιλώντας για τα αιτήματα του Κιέβου την Τρίτη, ο Πούτιν είπε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πως οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία θα είναι ασφαλείς όταν ο έλεγχος των συνόρων αλλάξει τα χέρια, έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει καθεστώς αμνηστίας.

"Συμφωνήσαμε [σχετικά με τον οδικό χάρτη] το 2015. Έχουν νόμο περί αμνηστίας, έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, αλλά τίποτα δεν έχει τεθεί σε ισχύ", δήλωσε ο Πούτιν στο προεδρικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς εγγυήσεις, "μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα υπάρξει μια Σρεμπρένιτσα".

Η προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Ρωσίας έρχεται μια μέρα μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Παρίσι.

Η συμφιλίωση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία, ήταν το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα είναι σε θέση να ελέγξει τους ριζοσπάστες νεοναζί της Ουκρανίας, οι οποίοι κέρδισαν σημαντική προβολή στη χώρα από το ένοπλο πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, όπου διαδραμάτισαν βασικό ρόλο και φέρουν μεγάλη ευθύνη για τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail