Στο Αμστερνταμ θα ηχήσει για πρώτη φορά η φωνή του χότζα από τα μεγάφωνα

Freepen.gr - Το Μπλε Τζαμί στο Αμστερνταμ θα είναι το πρώτο τέμενος στην ολλανδική πρωτεύουσα, όπου η ισλαμική προσευχή θα ακουστεί την Παρασκευή από τα μεγάφωνα σύμφωνα με την εφημερίδα De Telegraaf. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η αρχή θα γινόταν την Πέμπτη στη Νέα Δυτική συνοικία όπου βρίσκεται το τέμενος, ωστόσο "κόπηκε" το καλώδιο του ηχητικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιθέσεις από τους ντόπιους του Άμστερνταμ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ενίσχυση της έκκλησης προς προσευχή σε ασεβή επίπεδα είναι επιθετική, περιττή, δυσάρεστη και τελικά αντιβαίνει στις ολλανδικές αξίες. Παρά την εκτεταμένη αντιπαράθεση, ο επικεφαλής ιμάμης Yassin Elforkani προχώρησε με το σχέδιό του ούτως ή άλλως.

Ο Geert Wilders, ο ηγέτης του εθνικού λαϊκίστικου Κόμματος της Ελευθερίας, εξέφρασε τα συναισθήματά του σχετικά με το σχέδιο του τζαμιού γράφοντας σε ένα Tweet, γράφοντας: "Τα παλάτια της κραυγής του μίσους, πρέπει να κλείσουν όλα. Κάντε το στη Σαουδική Αραβία. Αλλά όχι εδώ. Αυτή είναι η χώρα μας και το Ισλάμ δεν ανήκει στις Κάτω Χώρες".

Ακόμη και η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χαλσέμα, είναι ενάντια στην ηχητική ενίσχυση της προσευχής, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα νόμιμα γι 'αυτό.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook τον Οκτώβριο, το διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού είπε ότι ελπίζει  πως η δυναμική κλήση προς την προσευχή θα βοηθήσει να «εξομαλύνει το Ισλάμ σε αυτή την όμορφη πόλη του Άμστερνταμ».

Οι προσκυνητές, μαζί με μέλη του εθνικού και τοπικού Τύπου, περίμενανν έξω από το Μπλε Τζαμί στις 1:00 μ.μ. της Πέμπτης όταν τα μεγάφωνα ξεκινούσαν για να μεταδώσουν την προσευχή, αλλά προς έκπληξη όλων, δεν ακουγόταν ούτε ένας ήχος.

Μετά από λίγα λεπτά σιωπής, ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου του τζαμιού ενημέρωσε απρόθυμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας: "Αυτό είναι πολύ επώδυνο. Το ηχητικό σύστημα έχει βλάβη. Αισθάνομαιι πολύ άβολα".

"Ήμασταν γεμάτοι ενθουσιασμό και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι έξω. Προς έκπληξή μας, δεν ακουγόταν τίποτα», δήλωσε αργότερα ένας εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους από το Het Parool.

"Δοκιμάσαμε το ηχητικό σύστημα χθες και όλα λειτουργούσαν καλά. Δεν θέλαμε να το κάνουμε και πάλι σήμερα για να περιορίσουμε την αναστάτωση. Πρέπει να έχει συμβεί χτες τη νύχτα ή σήμερα το πρωί", συνέχισε.

"Υποθέτουμε φάρσα κάποιου παιδιού", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας "Καταλαβαίνουμε το αστείο. Τώρα που έχουμε βρει τι συμβαίνει, πρόκειται να το διορθώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι δε θα συμβεί ξανά"
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail