Πρώτη συνέπεια του Ορθόδοξου "σχίσματος": 50% κάτω οι αφίξεις Ρώσων στον προσκυνηματικό τουρισμό

na4ev / pixabay
Freepen.gr - Ο αριθμός των Ρώσων προσκυνητών στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά το 2019, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από Ρώσους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Συγκεκριμένα μειώθηκε κατά το ήμισυ φέτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του τουριστικού γραφείου Blagovest στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ειδικεύεται στον θρησκευτικό τουρισμό όπως αναφέρει το fort-russ.com. Το "Blagovest" είναι θυγατρική του ρωσικού τουριστικού ομίλου "Ambotis Holidays".

Όπως δήλωσε η επικεφαλής τoυ Blagovest, Όλγα Αμπέεβα, "φέτος σημειώθηκε μείωση κατά 50%. Κατά το πρώτο εξάμηνο, σημειώθηκε μια αρκετά μεγάλη μείωση, αλλά το δεύτερο εξάμηνο βελτιώθηκε. Δεν μπορώ να πω τους ακριβείς αριθμούς, η έκθεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και η περίοδος προσκυνήματος δεν έχει τελειώσει".

Κατά την άποψή της, θα έχει μεγάλη σημασία και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους προσκυνητές τι θα προσφέρουν οι ενορίες τους.

"Υπήρχε μια τάση να επισκεφθούμε τη Βέροια, την τοποθεσία του κηρύγματος του Απόστολου Παύλου και τα μοναστήρια εκεί. Σήμερα όμως απαγορεύεται η επίσκεψη στη Βέροια. Απαραίτητα, αφαιρούμε όλες αυτές τις περιοχές από τα προγράμματα. Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τους προσκυνητές προτείνοντας προορισμούς που δεν συνιστώνται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία", είπε.

Σύμφωνα με την Abaeva, οι προσκυνητές από τη Ρωσία είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία υποστήριξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην απόφαση αναγνώρισης της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας.

"Θέλουν να επισκεφθούν τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα ή τη Ρωσική Μονή, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, αλλά η Μονή Βατοπεδίου δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Επίσης, επισκέπτονται τη Μονή Παντοκράτορα", είπε.

Όσον αφορά το πόσα χρήματα οι προσκυνητές ξοδεύουν σε ένα ταξίδι, επισημαίνει ότι αυτά τα προγράμματα δεν είναι φθηνά.

"Αρχικά, είναι τα μεταφορικά, αυτά είναι αεροπορικά εισιτήρια, ιστιοπλοϊκά, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε πολλά ελληνικά νησιά. Αυτά τα έσοδα πηγαίνουν στην Ελλάδα, και πρέπει να αναφέρουμε και τα τρόφιμα. Αν πρόκειται για ελληνική αεροπορική εταιρεία, τότε το ταξίδι θα κοστίσει περίπου 1.000 ευρώ", εξήγησε.

Σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των προσκυνητών θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει πλήρης διάσπαση στον ορθόδοξο κόσμο.

«Βρίσκω ότι τα ταξιδιωτικά προσκυνηματικά προγράμματά μας, που διαρκούν από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες, προσφέρουν πολλά πνευματικά πράγματα. Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μάθουν την ιστορία του Χριστιανισμού και της ιστορίας της Ελλάδας », κατέληξε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail