Debka: Ο Τραμπ έριξε το μπαλάκι της σωτηρίας των Κούρδων και του φρένου των Τούρκων στον Πούτιν


Freepen.gr - Η απόφαση του Προέδρου Donald Trump να τραβήξει πίσω τα αμερικανικά στρατεύματα από την τουρκο-κουρδική αντιπαράθεση την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου προκάλεσε μια μεγάλη αλλαγή στο πεδίο μάχης της ΒΑ Συρίας: το έργο της προστασίας των Κούρδων από τις υπερβολές της τουρκικής επιχείρησης περνά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον συριακό στρατό, αναφέρει η DEBKAfile.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είχαν φθάσει στις πόλεις Kobani, Manbij και Raqqa, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν κατά των δύο πρώτων. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο συριακός στρατός ήταν ήδη μέσα στις πόλεις αυτές, αλλά, όπως αναφέρεουν οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile, δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν σε μια τουρκική προέλαση χωρίς ρωσική υποστήριξη.

Οι τροχοί για την αλλαγή αυτή, όπως προέβλεπε το DEBKAfile το Σάββατο, ξεκίνησαν από συμφωνία που έκλεισαν οι Κούρδοι ηγέτες των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ SDF με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ασαντ στο ρωσικό κέντρο διοίκησης στην αεροπορική βάση Khmeimim κοντά στη Latakia. Στις συνεδριάσεις προήδρευαν Ρώσοι αξιωματικοί. Οι Κούρδοι, αισθανόμενοι εγκαταλελειμμένοι από την αποχώρηση των ΗΠΑ, γρήγορα συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για ένα ανεξάρτητο κράτος και να στραφούν σε μια αυτόνομη κατάσταση στις βορειοανατολικές επαρχίες τους σε αντάλλαγμα για τον συριακό στρατό που ανέλαβε την υπεράσπιση των πόλεων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ εντός 24 ωρών, εξακολουθεί να έχει κάποια ακανθώδη ζητήματα, όπως:

- Η ακριβής φύση της κουρδικής αυτονομίας και των σχέσεων με την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό.
- Τα σύνορα των κουρδικών εδαφών.
- Η τύχη των SDF.
- Πόσο μακριά θα είναι πρόθυμος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να φτάσει για να αποτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν να σταματήσει την προώθηση του στρατού του στη βόρεια Συρία.

Ο Τραμπ διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία να μετακινηθούν ανατολικά, μακριά από μια πιθανή σύγκρουση στις κουρδικές περιοχές, μέχρι τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα ιρακινά σύνορα. Ήδη από τότε που η κυβέρνηση της Συρίας δεν είναι σε πλήρη μάχη με τον τουρκικό στρατό χωρίς ρωσικό στρατό και υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων, η Τουρκία και η Ρωσία στέκονται στο κατώφλι μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν χειρίζεται αυτή τη στάση είναι ανοικτός σε ερώτηση. Μπορεί να είναι σε θέση να τη λύσει δίνοντας στον Ερντογάν ένα ήσυχο τελεσίγραφο να αποχωρήσει ή να αντιμετωπίσει άμεσες εχθροπραξίες με το ρωσικό στρατό. Εν τω μεταξύ, ο Ρώοος ηγέτης βγαίνει από το χάος που δημιούργησε η τουρκική επιχείρηση έχοντας επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο της παρέμβασής του στη συριακή σύγκρουση: να φέρει όλα τα μέρη της χώρας κάτω από την κεντρική κυριαρχία του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πιο άμεσα, πρέπει να αποτρέψει τη διαφυγή χιλιάδων ισλαμιστών του ISIS από στρατόπεδα στην κουρδική επικράτεια μετά από την αναταραχή καθώς τουλάχιστον 1.000 άτομα έχουν δραπετεύσει μέχρι τώρα, δημιουργώντας ανησυχίες για μια επανάσταση του ISIS.

Η μεταφορά από τον Τραμπ του χάους της Συρίας προς τον Πούτιν είναι συμβατή με το δηλωμένο στόχο του: να αρχίσει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail