Τι κέρδισαν Ερντογάν [αλλά και Τραμπ] με την εκεχειρία που απέτυχε να πάρει με τα όπλα

Οδεύοντας προς την εκπνοή των 120 ωρών της εκεχειρίας ανάμεσα στην τουρκική και την κουρδική πλευρά στη Συρία, εξακολουθούμε, όσοι δεν ενημερωνόμαστε από τα ελληνικά ΜΜΕ, να απορούμε ως προς το γιατί οι SDF αποδέχθηκαν κάτι τέτοιο την ώρα που οι επιθέσεις είχαν αρχίσει να αναχαιτίζονται, χωριά να απελευθερώνονται και σημαντικές καταστροφές για τους Τούρκους να καταγράφονται.

Στρατής Μαζίδης

Ωστόσο αυτή η εκεχειρία ήταν ένα θείο ή μάλλον αμερικανικό δώρο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, του οποίου ο σβέρκος είχε αρχίσει σιγά σιγά να αναψοκοκκινίζει. Ένα δώρο που τον εμφάνισε ως νικητή από το πουθενά, αφού:

Πρώτον, η πλήρης αποδοχή όλων των τουρκικών απαιτήσεων από την αμερικανική πλευρά, του δίνει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως νικητής [και μάλιστα πολύ γρήγορα] τόσο στην εσωτερική όσο και την εξωτερική σκηνή, ενώ δεν ήταν.

Δεύτερον, έδειξε ότι για κάποιο λόγο μπορεί να χειραγωγεί τις ΗΠΑ

Τρίτον, οδήγησε στην απεμπλοκή της Τουρκίας από ένα διεθνές πολιτικό στρίμωγμα στη γωνία. Η διάπραξη σφαγών, εκτελέσεων και η χρήση απαγορευμένων όπλων βοήθησε στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας υπέρ των Κούρδων και αρνητικής για την Τουρκία. Η διεθνής κοινή γνώμη εξοργίστηκε με την Τουρκία ενώ αρκετοί πολιτικοί ζητούσαν την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτό ήταν και το όφελος του Τραμπ, ο οποίος εξέρχεται από τη δύσκολη θέση ενώ θα άρει και τις ελάχιστες κυρώσεις σε βάρος μιας χώρας που τάχα θα...διέλυε την οικονομία της.

Τέταρτον, τα φώτα της προσοχής έφυγαν πάνω από τους Κούρδους.

Πέμπτον, η Τουρκία πέτυχε να ελέγξει τη Ρας Αλ Αΐν [Σερεκανίγε], την οποία δεν μπορούσε να κατακτήσει με τα όπλα και να σταματήσει την προώθηση των SDF τόσα στα περίχωρά της [για να σπάσουν την πολιορκία] όσο και προς το Ταλ Αμπιάντ.

Πιθανότατα τα "καλά" νέα να σταματούν αύριο στο Σότσι για τον κ. Ερντογάν. Ήδη η ανάπτυξη βαρέων όπλων του Συριακού Στρατού (SAA) στην Ιεράπολη, η αποστολή επιπλέον ενισχύσεων σε Αΐν Ισσά, Ράκκα, Χάσακα και Καμισλί, καθώς επίσης η ανάπτυξη δεκάδων Ρώσων στρατιωτικών εδώ και λίγες ώρες στο Καμισλί, μάλλον οριοθετούν σε πρώτο χρόνο τις επιδιώξεις του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail