Υπόθεση Τζόκερ: Φαιδρότητες και λαϊκισμοί


Η διαχείριση του θέματος της ταινίας "Τζόκερ" από κυβερνητικούς υπουργούς και λοιπούς ανεύθυνους δημόσιους λειτουργούς είναι φαιδρή και εξόχως λαϊκίστικη. Λέει η υπουργός Πολιτισμού (υπό την αρμοδιότητα της οποίας είναι η επιτροπή Νεότητας που αποφασίζει για την καταλληλότητα ή όχι κάθε ταινίας για ανήλικους):

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

«Καταδικάζουμε τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους. Έλεγχος δε σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Μπορούν να ελέγξουν τον αιθουσάρχη για το αν ζητά ταυτότητες. Από εκεί μέχρι να καλέσει δυνάμεις καταστολής, απέχει πολύ. Ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί το πως έγινε, το αν γνώριζε ο τμηματάρχης και η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος».

Λέει ο Υπουργός προστασίας του πολίτη, υπό την αρμοδιότητα του οποίου είναι οι αστυνομικές αρχές για τις οποίες διέταξε ΕΔΕ (άκουσον άκουσον) η αναρμόδια γι αυτό υπουργός πολιτισμού:
«Σήμερα θα πάω να δω την ταινία με τον 15χρονο γυιό μου».

Και από εκεί και μετά αρχίζει το γαϊτανάκι των φαρισαϊσμών με λαϊκιστικές δηλώσεις από κάθε πλευρά.

Η αλήθεια είναι ότι για την καταλληλότητα κάθε ταινίας αποφασίζει η Επιτροπή Νεότητας με νόμο που αναθεωρήθηκε χωρίς αλλαγές το 2014 (επί κυβέρνησης συνεργασίας δηλαδή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Η Επιτροπή Νεότητας υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού (υπό τη λαλίστατη κ. Μενδώνη) και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου ως Πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δυο σκηνοθέτες, έναν κριτικό κινηματογράφου, έναν κοινωνιολόγο, έναν παιδοψυχολόγο και ανά ένα μέλος της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε., της Ε.Φ.Ε.Ε., και της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων.

Σύμφωνα με τον νόμο η αστυνομία μπορεί να παρέμβει και να επιβάλλει πρόστιμα στους αιθουσάρχες.

Η κ. Μενδώνη λαϊκίζοντας προσπαθεί να ξεφύγει, λέγοντας ότι έπρεπε να υποβληθεί πρόστιμο στους αιθουσάρχες αλλά δε μας λέει τι θα έπρεπε να γίνει με τους ανήλικους που ήταν ήδη μέσα στην αίθουσα. Θα έπρεπε να σταματήσει η ταινία εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των ενήλικων θεατών ή να βγουν έξω οι λίγοι ανήλικοι;

Ο δε υπουργός προστασίας του πολίτη, ακόμη χειρότερα, θα πάει λέει με το 15χρονο γυιό του, παραβιάζοντας δηλαδή το νόμο που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, παρακινώντας ταυτόχρονα το αιθουσάρχη να παραβιάσει κι αυτός το νόμο, μη απαγορεύοντάς τους την είσοδο (με κίνδυνο κυρώσεων και προστίμου).

Μπράβο και στους δύο. Ωραίο παράδειγμα δίνετε σε όλη τη κοινωνία.

Προσωπικά πιστεύω ότι η κατηγοριοποίηση αυτή που ισχύει σήμερα είναι εσφαλμένη. Έχει λογική βάση για ανήλικους κάτω των 15 ετών, όμως εάν ένας νέος είναι πάνω από 15 και συνοδεύεται από τους γονείς τους ή τον κηδεμόνα του, να μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες, που σήμερα κρίνονται ως ακατάλληλες για ανήλικους κάτω των 18 (εάν δεν μπορεί να τη δει στο σινεμά, πολύ πιθανόν να την δει στα διαφορα sites).

Όμως οι αρμόδιοι υπουργοί αντί να λένε κουταμάρες δημόσια και να λαϊκίζουν, αποποιούμενοι των ευθυνών τους είτε παραβιάζοντας τον νόμο, καλά θα κάνουν πρώτα να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία και μετά να προσπαθήσουν να δώσουν το καλό παράδειγμα οι ίδιοι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail