Τούρκο το Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί μωρέ; Πάτε με τα καλά σας;

Το γύρο του διαδικτύου έκανε χθες το διάρκειας δύο λεπτών βίντεο από τη μαρτυρία ενός...Τούρκου πρώην κομάντο ο οποίος διηγήθηκε πως όσα έκανε το ISIS και οι κάθε λογής "αντάρτες" στη Συρία, τα είχε εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες ο τουρκικός στρατός στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Στρατής Μαζίδης

Πατάω να δω και τι βλέπω; Ποιος Τούρκος μωρέ! Αυτός είναι ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, Τούρκος ίσως ακόμη στα χαρτιά, αλλά πρόκειται για τον σπουδαίο Πόντιο Ελληνα ακτιβιστή ο οποίος έχει φυλακιστεί για τους αγώνες του υπέρ των μειονοτήτων στη μικρασιατική γη.

Ναι ο Γιάννης Βασίλης γεννήθηκε ως Ιμπραήμ το 1974 στην Μπάφρα της Σαμψούντας. Στα 20 του χρόνια παρουσιάστηκε στον στρατό και μπήκε στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις. Συμμετείχε σε φρικαλεότητες. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν ότι έπεσε στα χέρια του ΡΚΚ το Σεπτέμβρη του 1994 για δυο χρόνια και τρεις μήνες, και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του άρχισε να αναπτύσσει φιλειρηνικά ιδεώδη και να αποστρέφεται τον πόλεμο. 

Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ενημερώθηκε από δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του για την ελληνική του καταγωγή. Τότε άλλαξε το όνομα του από Ιμπραήμ σε Γιάννης Βασίλης. 

Ήταν ο τρίτος Ελληνας που φωνάζαμε πως ζούσε ξεχασμένος σε μια τουρκική φυλακή υψίστης ασφαλείας όσο παράλληλα ήταν φυλακισμένοι οι δύο Ελληνες αξιωματικοί που πιάστηκαν στον Εβρο. Και δεν ήμασταν μόνο εμείς που γράφαμε για το Γιάννη Βασίλη, ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης, το pontos-news.gr και ίσως κάποιοι ακόμη.

Ο Γιάννης Βασίλης, ο Βάιος Τουρσούν, είναι δύο μόνο περιπτώσεις "ξεχασμένων" Ελλήνων. Ο Γιάννης Βασίλης αφότου αποφυλακίστηκε πέρασε στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Και προσωπικά αναρωτιέμαι τι κάνει η Ελλάδα για να αξιοποιήσει τον άνθρωπο αυτό με την τόση εμπειρία και όρεξη για δράση;

Τίποτε απολύτως, απεναντίας τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως Τούρκο ονόματι Ιμπραήμ. Όμως όσοι ξέρουμε την ιστορία του, βλέπουμε στα μάτια του έναν άξιο συνεχιστή των ανταρτών του Πόντου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail