Να θυμόμαστε τι κάναμε στο παρελθόν και τι μπορούμε να ξανακάνουμε αν χρειαστεί

Στις 26 Οκτωβρίου του 1912, στις 11 το βράδυ, και αφού ο οθωμανός διοικητής της Θεσσαλονίκης Χασάν Ταξίν πασάς είχε συνθηκολογήσει και δεχθεί να παραδώσει την πόλη στον Ελληνικό Στρατό, οι επιτελείς Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της ακόμα τουρκοκρατούμενης πόλης και υπογράφουν το πρωτόκολλο παράδοσης. 25.000 Τούρκοι στρατιώτες και 1000 αξιωματικοί παραδόθηκαν ως αιχμάλωτοι και μαζί τους όλος ο οπλισμός του τουρκικού στρατού.

Το πρωί της 27ης εισέρχονται στην πόλη δύο ελληνικά τάγματα. Ο Ίων Δραγούμης, που υπηρετεί στο επιτελείο του αρχιστρατήγου, υψώνει την Ελληνική Σημαία στο διοικητήριο.

Στις 28 ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος εισέρχεται πανηγυρικά στην πόλη και συμμετέχει στην δοξολογία στον Άγιο Μηνά.

Στις 29 εισέρχεται στην πόλη έφιππος ο βασιλιάς Γεώργιος. Τα γκέμια του αλόγου του κρατά ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι κάτοικοι στρώνουν στον δρόμο χαλιά, πετάνε σωρούς από άνθη. Η Θεσσαλονίκη είναι ξανά ελληνική μετά από πέντε αιώνες τουρκοκρατίας.

Οι Βούλγαροι, που έσπευσαν αλλά ευτυχώς απέτυχαν να μπουν πρώτοι στην πόλη, στην οποία κανένα ιστορικό δικαίωμα ή δημογραφικό έρεισμα δεν έχουν, απαιτούν να εισέλθουν και αυτοί, αλλά εισπράττουν σθεναρή άρνηση.

Ας μην ξεχάσουμε ότι ο βασιλιάς Γεώργιος δεν εγκατέλειψε έκτοτε την πόλη, εγκαταστάθηκε εκεί για να κατοχυρώσει την διοικητική προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος και δολοφονήθηκε στην παραλία του Θερμαϊκού τον Μάρτιο του 1913.

Επίσης ας μην ξεχάσουμε ότι τον Βενιζέλο ειδοποίησε μυστικά, μέσω Έλληνα συγχωριανού του στρατευμένου στον βουλγαρικό στρατό, για την σπουδή των Βουλγάρων να εισέλθουν πρώτοι στην πόλη, ο έφεδρος ανθυπίατρος του βουλγαρικού στρατού Έλληνας από την Στενήμαχο γιατρός Απόστολος Δοξιάδης, μετέπειτα υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι Τούρκοι, όταν απειλούν και καυχώνται, καλό είναι να θυμούνται ότι το 1912-3 ο Ελληνικός Στρατός συνέτριψε τα στρατεύματα της αχανούς αυτοκρατορίας του, εξεδίωξε τους ασιάτες εισβολείς και απελευθέρωσε τα πανάρχαια ελληνικά εδάφη της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και του Αιγαίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail