«Θα νικήσωμεν κύριε Πρωθυπουργέ! Διότι δεν κερδίζονται οι μάχες μόνο με σίδερα και μπαρούτια»

Ένα μεγάλο θέμα για την ιστορία είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε έρχεται η πλήρης γνώση, μια «χαμένη» στιγμή ή απλά κάτι τόσο σπάνιο που δεν γνωρίζεις καν. Τον περασμένο αιώνα, η συμμετοχή της Ελλάδος στην απελευθέρωση των βορείων τμημάτων της κατά τους Βαλκανικούς πολέμους παραμένουν μία από τις σημαντικότερες, μελετημένες και καλά τεκμηριωμένες επιχειρήσεις του πολέμου. 

Κάποιος θα σκεφτόταν ότι όλα όσα θα μπορούσαν να ξέρουμε, θα ήταν ήδη γνωστά. Ας θυμηθούμε μια μεγαλειώδη στιγμή αυτής της ιστορίας,μια μέρα σαν τη σημερινή: Στο Ναυτικό συμβούλιο, κατά τις προετοιμασίες προ του πολέμου που προκάλεσε και ήταν παρών ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, με θέμα την κυριαρχία στο Αιγαίο, του έγινε παρουσίαση σύγκρισης δυνάμεων Ελλάδος – Τουρκίας, από την ηγεσία του Ναυτικού, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό για τον ελληνικό στόλο. 

Την κατήφεια και την ηττοπάθεια που επικράτησε προς στιγμή, ήρθε να τη διαλύσει ο Πλοίαρχος Κουντουριώτης. Ο οποίος σε ερώτηση του Βενιζέλου απάντησε: «Θα νικήσωμεν κύριε Πρωθυπουργέ! Διότι δεν κερδίζονται οι μάχες μόνο με τα σίδερα και τα μπαρούτια, κρίνονται και με την ψυχή. Την ψυχή που έχουμε από τους προγόνους μας, τους ήρωες του 21, που νίκησαν πολύ πιο μεγάλους στόλους των Τουρκίας και Αιγύπτου». 

Δημήτρης Τσαΐλας
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail