Άτομα χωρίς πατριωτική συνείδηση έγιναν οι κυρίαρχες ομάδες εξουσίας και μετά απορούμε για τα χάλια μας

StockSnap / pixabay
Για να υπάρξει αστική δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν αστοί. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ αστική τάξη. Από τους κοτζαμπάσηδες πήγαμε στους μαυραγορίτες. Το τραγικό είναι ότι ξεκινήσαμε καλά καθώς είχαμε αστούς πολιτικούς όπως τον Δόμπολη και τον Καποδίστρια που δεν καταδέχτηκαν να πάρουν τίποτα από το κράτος αντίθετα έβαλαν τα θεμέλιά του.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Επίσης είχαμε εθνικούς ευεργέτες που δεν πήραν τίποτα από το κράτος, μόνο έδωσαν. Ο Μπάγκας που χάρισε την περιουσία του όντας εν ζωή, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα. Ποτέ δεν αναπτύχθηκε όμως στο προτεκτοράτο, που μας άφησαν να έχουμε, εγχώρια αστική τάξη αντίθετα άνθισαν οι κρατικοδίατοι που εκμεταλλεύονταν τους δεσμούς τους με μια λίγη και διεφθαρμένη εξουσία χωρίς ίχνος πατριωτισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Κυριάκος Βαρβαρέσος θέλησε να επιβάλλει μετά την κατοχή έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν μεγάλη οικονομική δυνατότητα δηλαδή μαυραγορίτες βιομηχάνους κτλ αυτοί αρνήθηκαν και το μιετρο δεν προχώρησε. Αφήνω στην άκρη το πως κάποιοι είχαν μεγάλη καταναλωτική δυνατότητα μετά την κατοχή αρκεί το ότι αυτοί που είχαν, δεν καταλάβαιναν γιατί έπρεπε να πληρώσουν κάτι περισσότερο την ώρα που οι συμπατριώτες τους λιμοκτονούσαν.

Άτομα χωρίς πατριωτική συνείδηση έγιναν οι κυρίαρχες ομάδες εξουσίας και μετά απορούμε για τα χάλια μας. Το περίεργο είναι ότι ακόμα κρατάμε όχι τα χάλια μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail