Βομβαρδισμός κονβόι και αναχαίτιση τουρκικών F-16: Ο Πούτιν έδειξε στον Ερντογάν μέχρι που μπορεί να παίζει στη Συρία

Οι εξελίξεις στη Συρία τρέχουν. Κάποιοι που φαντάζουν σύμμαχοι στη μία περιοχή, είναι αντίπαλοι στην άλλη. Θεωρητικά πχ Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται στην ίδια πλευρά στο Ιντλίμπ αλλά απέναντι στα ανατολικά του Ευφράτη με τη Μόσχα να βάζει πάντα μπροστά την εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Του Στρατή Μαζίδη

Αυτό που βλέπαμε ως τώρα ήταν πάντα ένα διαρκές ανακάτεμα όπου στο τέλος, όταν έβγαινε η κουτάλα και σταθεροποιείτο η σούπα, παρατηρούσαμε ποια πλευρά είχε τα μεγαλύτερα οφέλη. Αυτή ως τώρα ήταν η Δαμασκός και φαίνεται πως παραμένει.

Καθάρισε πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά όλη την επαρχία της Χάμα και μπήκε στο Ιντλίμπ κι από δεύτερη είσοδο και μάλιστα εκείνη του Χαν Σέικουν το οποίο ήταν σημαντικό προπύργιο των τρομοκρατών.

Οι Τούρκοι μέχρι προχθές σφύριζαν μάλλον αδιάφορα στις νίκες των Σύριων στο νοτιο-δυτικό Ιντλίμπ σε σημείο πολλοί να υποστηρίζουμε ότι μάλλον εξασφάλισε το πράσινο φως των Ρώσων να επιτεθούν στους Κούρδους με αντάλλαγμα την επαρχία. Οι δε Κούρδοι, όπως διαβάζαμε στο ANF, θεωρούσαν ότι δια της ανοχής της η Τουρκία στο Ιντλίμπ εκβίαζε τις ΗΠΑ για τα ανατολικά του Ευφράτη υπό το πνεύμα "δε μου δίνεις αυτό που θέλω, αφήνω τον Ασαντ να το πάρει κι αυτό".

Και φτάνουμε στην υπόθεση των δύο κονβόι τα οποία όδευαν να σταματήσουν την είσοδο του στρατού στο Χάν Σέικουν αλλά βομβαρδίστηκαν στη διαδρομή. Υπάρχουν μάλιστα δημοσιεύματα πως στις επιθέσεις μετείχε κι η Ρωσική Αεροπορία. Εν συνεχεία σύμφωνα με το Avia.pro τουρκικά F-16 μπήκαν στο συριακό εναέριο χώρο στο Ιντλίμπ αλλά ρωσικά Su-35 τα πήγαν καρότσι στην έξοδο.

Ο Πούτιν έδειξε στον Ερντογάν μέχρι που μπορεί να παίζει στη Συρία και πως αν το παρακάνει, θα καεί. Ο Τούρκος πρόεδρος όντας παγιδεύμενος στο εκκρεμές της ανεξάρτητης διπλωματικής πολιτικής έχει επιτύχει να τους εξοργίσει όλους. Γνωρίζει ότι όποιον και να απογοητεύσει θα το πληρώσει. Με τη Ρωσία μάλιστα έζησε τις συνέπειες μετά την κατάρριψη του Su-24. Όσο για το Ιντλίμπ είναι ακόμη πιο παγιδευμένος. Δεκάδες χιλιάδες παρκαρισμένοι τρομοκράτες θα θελήσουν να διαφύγουν σε τουρκικό έδαφος εφόσον συνεχιστεί η επίθεση του συριακού στρατού, που αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Η κόλαση μπορεί να μεταφερθεί επί τουρκικής γης. Παράλληλα με το μέτωπο του Ιντλίμπ κλεισμένο, θα έρθει η σειρά των επόμενων και δύο από αυτά είναι οι κατεχόμενες ζώνες σε Τζαραμπλούς και Αφρίν από μισθοφόρους της Τουρκίας.

Τελικά φαίνεται ότι τα παιχνίδια για τον Ερντογάν στη Συρία δεν είναι καθόλου διασκεδαστικά για αυτόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail