Ο νικητής των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ουσιαστικά ο ηγέτης ενός ισχυρού κράτους

Freepen.gr - Ο νικητής των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ουσιαστικά ο ηγέτης ενός κράτους αφού σύμφωνα με την dailysabah.com θα κυβερνήσει μια μαζική οικονομική δύναμη.

Με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού στην Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί πάνω από το 30% της τουρκικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat) του 2017, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έχει οικονομικό μέγεθος 970 δισ. TL (166,59 δισ. Δολάρια).

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου έτους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κωνσταντινούπολης είναι μεγαλύτερο από τις οικονομίες της Φινλανδίας, της Αιγύπτου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και του Κατάρ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα υπολογίστηκε κατά το 2017 σε 65.000 TL σε αντίθεση με το κατά κεφαλήν εισόδημα των 38.600 TL στην υπόλοιπη Τουρκία.

Επιπλέον, οι πρώτες 10 εταιρείες που περιλαμβάνονται στις 500 κορυφαίες τουρκικές εταιρείες που ανακοινώθηκαν από το εμπορικό επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Τα στοιχεία των Τουρκικών Επιμελητηρίων και Εμπορευμάτων (TOBB) αποκάλυψαν ότι φέτος δημιουργήθηκαν 12.489 επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 1.987 εταιρείες έκλεισαν. Το 2018 δημιουργήθηκαν συνολικά 34.000 επιχειρήσεις.

Οι πωλήσεις κατοικιών

Η ακίνητη περιουσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς που τροφοδοτούν την οικονομία της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με στοιχεία της TurkStat, 82.252 ακίνητα πωλήθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μείωση 31,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο εθνικός στατιστικός φορέας δήλωσε ότι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, συνέχισε να αποτελεί την κορυφαία επιλογή για τους ξένους αγοραστές. Οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους στην πόλη τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 103% σε ετήσια βάση σε 1.734, σε σύγκριση με μόλις 854 τον περασμένο Μάιο.

Ο δείκτης τιμών των κατοικιών, που δηλώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκικής Δημοκρατίας (CBRT), αυξήθηκε κατά 2,75% το Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κορυφαίος προορισμός τουρισμού

Οι ακαδημαϊκές μελέτες αποκαλύπτουν ότι το εισόδημα που προέρχεται από τον τουριστικό τομέα έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και το εθνικό εισόδημα.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος καλύπτει τον τουρισμό ως οικονομική δραστηριότητα, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Τουρκίας.

Ο τουρισμός, που περιλαμβάνεται στο τμήμα των διεθνών υπηρεσιών του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο ισοζύγιο πληρωμών, συμβάλλει επίσης στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος και στην ανάπτυξη ως στοιχείο εξαγωγής.

Ως εκ τούτου, 4,3 εκατομμύρια αλλοδαποί επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη τους πρώτους τέσσερις μήνες, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία ανήλθε σε 8,7 εκατομμύρια. Έτσι, ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη αποτελούν τους μισούς ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα εν γένει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του TurkStat, τα τουριστικά έσοδα σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα 4,6 δισ. Ευρώ. Περίπου το 80,3% του εισοδήματος από τον τουρισμό προέρχεται από ξένους επισκέπτες, ενώ οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό αποτελούν το υπόλοιπο 19,7%.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail