Επίθεση σαμποτέρ σε πετρελαιοφόρα της Σαουδικής Αραβίας στα ανοικτά των ΗΑΕ


AFP / Karim Sahib
Freepen.gr - Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι δύο από τα πετρελαιοφόρα της ήταν μεταξύ των πλοίων που ανακοινώθηκε ότι αποτέλεσαν στόχους  σε «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η επίθεση προκάλεσε ζημιά στα πλοία, αλλά όχι απώλειες ή πετρελαιοκηλίδα, αναφέρει το RT.

Ένα από τα δύο πλοία ήταν εν πλώ για να φορτώσει αργό πετρέλαιο για παράδοση στις ΗΠΑ όταν χτυπήθηκε, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φάλι, που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SPA. Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι τα εμπορικά πλοία επλήγησαν σε «επιχειρήσεις σαμποτάζ» κοντά στα ύδατά τους, προφανώς αναφέροντας το ίδιο περιστατικό.

Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το "σαμποτάζ" πραγματοποιήθηκε στα ύδατα κοντά στο εμιράτο της Fujairah, στον Κόλπο του Ομάν ακριβώς έξω από το Στενό του Ορμούζ, το βασικότερο κόμβο για περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας πετρελαιοφόρων με το Ιράν από τη μία πλευρά και τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ από την άλλη.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει πρόσφατα την πίεση στο Ιράν στην περιοχή, αποστέλλοντας μια ομάδα κρούσης με ισχυρή βομβαρδιστική δύναμη ως «προειδοποίηση».

Ως προς το ποιος/οι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, διακινούνται διάφορα σενάρια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail