Η Κίνα ναυπηγεί το τρίτο και μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της: Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ

Freepen,gr - Η Κίνα κατασκευάζει το πρώτο αεροπλανοφόρο πλήρους μεγέθους που ονομάζεται Type 002, που φαίνεται μικρότερο από των 100.000 τόνων αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, αλλά μεγαλύτερο από των 42.500 τόνων Charles de Gaulle της Γαλλίας, σύμφωνα με αναφορές.

Το Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (CSIS), Ουάσινγκτον, παρείχε εικόνες στο Reuters που αποκάλυψε σημαντική πρόσφατη δραστηριότητα τους τελευταίους έξι μήνες σε ένα μεγάλο σκάφος στο ναυπηγείο Jiangnan έξω από τη Σαγκάη.

"Από ό, τι βλέπουμε εκεί, υπήρξε πολλή δραστηριότητα τους τελευταίους έξι μήνες περίπου. Φαίνεται ότι είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο και αν όχι, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ποιο άλλο μεγάλο σκάφος θα μπορούσε να ήταν" δήλωσε ο αναλυτής του CSIS Matthew Funaiole στο Reuters.

Οι εικόνες του CSIS δείχνουν ένα τμήμα τόξου που φαίνεται να τελειώνει με ένα μπροστινό μέτωπο 30 μέτρων (98 πόδια) και ένα ξεχωριστό τμήμα μήκους κύτους 41 μέτρων πλάτος, με γερανούς γερανούς που διαπερνούν από πάνω.

Έχουν κατασκευαστεί κοντινές αίθουσες παραγωγής μεγέθους αρκετών γηπέδων ποδοσφαίρου και η εργασία φαίνεται να συνεχίζεται σε μια πλημμυρική λεκάνη, ενδεχομένως για να επιπλέει το τελικό κύτος στις εκβολές του ποταμού Yangtze.

"Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το Type 002 είναι περιορισμένες, αυτό που παρατηρείται στο Jiangnan είναι σύμφωνο με αυτό που αναμένεται για το τρίτο αεροπλανοφόρο του PLA Navy", ανέφερε η ανάλυση του CSIS, ChinaPower, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της την Τρίτη.

Στην ετήσια έκθεσή του για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημείωσε ότι το τρίτο αεροπλανοφόρο πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρώτα και θα εφοδιαστεί με σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη για την επιτάχυνση των αεροσκαφών κατά την απονήωση.

"Αυτός ο σχεδιασμός θα επιτρέψει στο αεροπλανοφόρο να υποστηρίξει επιπρόσθετα μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης σταθερής πτέρυγας και πιο γρήγορες απονηώσεις", ανέφερε η έκθεση.

Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το είδος του καταπέλτη που θα χρησιμοποιηθεί και αν το πλοίο θα κινείται με πυρηνική ενέργεια, αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές.

"Όταν ολοκληρωθεί, θα ξεπεράσει κάθε πολεμικό πλοίο από οποιαδήποτε ασιατική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ιαπωνίας", δήλωσε ο Ian Storey, του Ινστιτούτου ISEAS Yusof Ishak. "Είναι ακόμη μια ένδειξη ότι η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η πρωταρχική ναυτική δύναμη της Ασίας".

Τα δύο πρώτα αεροπλανοφόρα της Κίνας είναι σχετικά μικρά, μεταφέροντας μόνο 25 αεροσκάφη, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το μισό του αριθμού των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και έχουν ενσωματωμένες ράμπες άλματος μέσα στα τόξα τους. Αυτή η διαμόρφωση περιορίζει όχι μόνο τους τύπους αεροσκαφών που μπορούν να πετάξουν, αλλά πόσα όπλα και καύσιμα μπορούν να μεταφέρουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail