Ωρολογιακή βόμβα στη Μεσόγειο: Ρωγμές στα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακκούγιου

Freepen.gr - Οι εργασίες για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας έχουν διακοπεί εξεαιτίας ρωγμών που ανακαλύφθηκαν στα θεμέλια, ανέφερε τη Δευτέρα η τουρκική φιλοκυβερνητική HaberTürk. Η ρωσική κρατική επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας Rosatom ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu στη νότια τουρκική επαρχία της Μερσίνας το 2018.

Αλλά το έργο έπληξε ένα πρώιμο εμπόδιο όταν η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) ανακάλυψε ρωγμές σε θεμέλια από σκυρόδεμα που τοποθετήθηκαν κατά την τελετή θεμελίωσης τον Απρίλιο του 2018, ανέφερε ο Olcay Aydilek του HaberTürk.

Η ΤΑΕΚ ανακάλυψε για πρώτη φορά ρωγμές στο σκυρόδεμα τον περασμένο Ιούλιο και διέταξε να σπάσει το σκυρόδεμα και να τοποθετηθεί ξανά.

Ωστόσο ρωγμές ανακαλύφθηκαν και πάλι στο νεοεισαχθέν σκυρόδεμα, και η ΤΑΕΚ διέταξε ολόκληρο το τμήμα να ανασκαφεί και να επανατοποθετηθεί, σημειώνει ο Aydilek.

Τα θεμέλια για την πρώτη από τις τέσσερις μονάδες που σχεδιάζονται για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu είναι τώρα έτοιμα, είπε.

Η πρώτη μονάδα προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, σηματοδοτώντας 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Τουρκίας. Οι υπόλοιπες μονάδες αναμένεται να την ακολουθήσουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για μια θυγατρική της Rosatom για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου Akkuyu το 2010.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας μετέφερε δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Rosatom, Alexei Likhachev, ότι η εταιρεία διεξήγαγε ιδιωτικές συνομιλίες για να πουλήσει όσο το 49% της συμμετοχής της στο έργο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail