«Το Βελιγράδι δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ - Κοιτάμε τους πάντες στα μάτια και δεν τους βομβαρδίζουμε»

hpgruesen / pixabay
Freepen.gr - Το Βελιγράδι δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όσο ο πρόεδρος είναι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν στο πρακτορείο TASS.

"Στρατιωτικά η Σερβία είναι ένα ουδέτερο κράτος. Και θα παραμείνει έτσι. Όσο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι πρόεδρος της Σερβίας και εγώ υπουργός Άμυνας, η χώρα μας δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πάντες με τόλμη στα μάτια, αλλά πάνω από όλα, μπορούμε να τους κοιτάμε στα με ειλικρίνεια ", δήλωσε ο Βούλιν.

Υπενθύμισε ότι το Βελιγράδι συμμετείχε στο έργο του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη», το οποίο περιέγραψε ως «το βέλτιστο επίπεδο συνεργασίας», διότι δεν αποτελούσε εμπόδιο στον διάλογο της Σερβίας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής  Ασφάλειας.

Κατά την άποψή του, η μοναδική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ήταν η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου υπό το ΝΑΤΟ (KFOR), οπότε η Σερβία έπρεπε να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ατλαντική Συμμαχία χωρίς να ενταχθεί σε αυτήν.

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητη χώρα εάν γίνουμε μέλος κάποιου στρατιωτικού μπλοκ. Θέλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ επειδή μας βομβαρδίσανε και επειδή δε θέλουμε να μας αναγκάσουν να κάνουμε σε τρίτους ό,τι μας έκαναν οι άλλοι. Αν το ΝΑΤΟ είναι εναντίον κάποιου, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και εναντίον αυτού. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στις συγκρούσεις και στις συγκρούσεις των άλλων", δήλωσε ο Βούλιν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail