Ο Ερντογάν πάει με χίλια για να καταστεί ο πιο μοναχικός ηγέτης κόσμου

Freepen.gr - Μόνο μια χούφτα ξένοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη γενική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, σημάδι της αυξανόμενης απομόνωσης του προέδρου, ανέφερε μια ανάλυση για το think tank του Ινστιτούτου Gatestone από τον Μπουράκ Μπέκντιλ.

"Με εξαίρεση τον εμίρη του Κατάρ, ο σεΐχης Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι και τον Πρόεδρο άνθρωπος της Βενεζουέλας Νικολά Μαντούρο, ο Ερντογάν μετρά όλο και λιγότερους φίλους", σημειώνει ο Μπέκντιλ, συνεργάτης του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, λόγω του σχεδίου της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και ενδεχομένως να αποβάλουν τους Τούρκους από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35.

"Η Τουρκία και η Ρωσία περνούν από την περίοδο το μήνα του μέλιτος μιας νέας συμμαχίας. Αλλά αυτή η νέα σχέση είναι εύθραυστη: η υπόθεση της Άγκυρας και της Μόσχας είναι μια συμμαχία τακτικής και όχι μια στρατηγική, με μια επίσημη διάλυση να μοιάζει με μια ωρολογιακή βόμβα που έχει προγραμματιστεί να εκραγεί αργά", δήλωσε ο Μπέκντιλ.

Το Πεκίνο είναι επίσης περισσότερο οικονομικός εταίρος για την Τουρκία, λόγω της δεκαετούς παλαιάς διένεξης σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα, τους αδελφούς των Τούρκων. Τον Φεβρουάριο, η Κίνα έκλεισε το προξενείο της στη Σμύρνη, αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τα στρατόπεδα κράτησης του Πεκίνου στη βορειοδυτική επαρχία της Xinjiang, όπου ζουν οι περισσότεροι Ουιγούροι.

Τον Φεβρουάριο, η Γαλλία καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων, μια κίνηση που η Τουρκία καταδίκασε γρήγορα. Η Ιταλία σύντομα ακολούθησε και πάλι η Άγκυρα κατήγγειλε την κίνηση λέγοντας πως "χρησιμοποιεί αρμενικές αξιώσεις για εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα".

Αλλά ούτε στην Αφρική, τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλύτερα για τον Ερντογάν, σύμφωνα με τον Μπέκντιλ. Ο σύμμαχός του, Ομάρ αλ Μπασίρ του Σουδάν, ανατράπηκε τον περασμένο μήνα, κάτι που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως ένα χτύπημα στο σχέδιο του Ερντογάν να αποκτήσει επιρροή στην περιοχή.

Στη Λιβύη, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία τώρα δέχεται σοβαρή επίθεση από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

"Με την οικονομία της χώρας σε ύφεση και την καταγραφή υψηλών ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού, μια περαιτέρω επιδείνωση είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Ερντογάν", δήλωσε ο Μπέκντιλ συμπληρώνοντας πως "ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας τρέχει γρήγορα για να γίνει ο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail