Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού στον οργανισμό. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ένα γεύμα με πρόχειρο φαγητό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για το γρήγορο φαγητό, η οποία διαπίστωσε ότι το μέγεθος των μερίδων, οι θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι που περιέχονται στα γεύματα που προσφέρουν τα εστιατόρια γρήγορης εστίασης έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά, ένα κοινό χάμπουργκερ μπορεί να σας προσφέρει 500 θερμίδες, 25 γραμμάρια λίπους, 40 γραμμάρια υδατανθράκων, 10 γραμμάρια ζάχαρης και 1.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Παράλληλα όμως, το μπέργκερ θα επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματός σας σε διάστημα περίπου 15 λεπτών αφού ξεκινήσετε το γεύμα σας, και θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, καθώς το σώμα σας μετατρέπει όλες αυτές τις θερμίδες σε ενέργεια.

Έτσι, θα ακολουθήσει η απελευθέρωση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε ότι πεινάτε και πάλι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Η επανάληψη του παραπάνω φαινομένου μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στο οξειδωτικό στρες που βλάπτει τα κύτταρα όταν λαμβάνετε υπερβολικό αριθμό θερμίδων σε ένα μόνο γεύμα.

Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά έχουν επίσης άμεσο αντίκτυπο. Όταν οι ερευνητές έδωσαν σε υγιείς συμμετέχοντες πρόχειρο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και στη συνέχεια μέτρησαν την ενδοθηλιακή τους λειτουργία, διαπίστωσαν ότι οι αρτηρίες τους δεν διαστέλλονταν ικανοποιητικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Επιπλέον, οι υψηλές ποσότητες νατρίου στο μοσχαρίσιο κρέας του μπιφτεκιού μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε διάστημα μόλις 30 λεπτών.

Τέλος, οι ερευνητές πρόσφεραν στους συμμετέχοντες ένα γεύμα 1000 θερμίδων πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και διαπίστωσαν ότι εντός τεσσάρων ωρών είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα στο αίμα τους, καθώς και έκπτωση της λειτουργίας των αρτηριών. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων είχε την ίδια ανταπόκριση με αυτή σε μία λοίμωξη.

Πηγή: Reader’s digest
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail