Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ: Η δήλωσή σας είναι ουτοπική κι απαράδεκτη, εμείς θα τρυπήσουμε!

Freepen.gr - Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση του State Department η οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε θαλάσσια περιοχή την οποία "διεκδικεί" η Κύπρος.


Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει σε εκτενή δήλωση:

Η δήλωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 5 Μαΐου 2019 σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα δεν είναι ρεαλιστική. Η Τουρκία κατέστησε σαφή τη θέση της όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2004.

Έκτοτε γνωστοποιήσαμε στην προσοχή των ενδιαφερόμενων χωρών και της διεθνούς κοινότητας ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης με τις χώρες της περιοχής δεν ισχύουν για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και μία από αυτές τις συμφωνίες παραβιάζει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας . Ομοίως, η Τουρκία ανακοίνωσε στη διεθνή κοινότητα και κατέγραψε στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή. Οι συμφωνίες οριοθέτησης που βασίζονται σε δίκαιες αρχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν έχουν ακόμη συναφθεί μεταξύ όλων των σχετικών παράκτιων κρατών της περιοχής.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες των τρίτων να ενεργούν ως διεθνές δικαστήριο για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ορίων είναι απαράδεκτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση των ΗΠΑ που απευθύνεται στην Τουρκία σχολιάζοντας ότι "υπάρχουν Ελληνοκυπριακοί ισχυρισμοί στην περιοχή" δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε συμβατή με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην περιοχή.

Τα σεισμικά πλοία και το γεωτρύπανό μας θα συνεχίσουν αποφασιστικά τις δραστηριότητές τους στην υφαλοκρηπίδα μας στους τομείς όπου η κυβέρνησή μας χορήγησε τις άδειες τουρκικού πετρελαίου το 2009 και το 2012.

Ομοίως, εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν συμπεριλάβουν τους Τουρκοκύπριους, ως ισότιμους εταίρους του νησιού, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων ή θα σταματήσουν τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει επίσης τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας των Τουρκοκυπρίων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail