Νέο πραξικόπημα στην Τουρκία! Και πάλι η Κωνσταντινούπολη στο κέντρο της προσοχής!

Σχεδόν 40 ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ πέτυχαν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να προκηρυχθούν νέες μέσα στον Ιούνιο. 

Του Στρατή Μαζίδη

Να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή στην Τουρκία είχε απορρίψει αντίστοιχο αίτημα του ΑΚΡ ενώ κάλεσε τον Ιμάμογλου να παραλάβει τα διαπιστευτήρια της εκλογικής του νίκης ο οποίος εν συνεχεία ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ωστόσο ξαφνικά όλα άλλαξαν. Η Επιτροπή ανέκτησε με...θαυματουργικό τρόπο το φως της βλέποντας αιφνιδίως όλα όσα δεν παρατηρούσε το προηγούμενο διάστημα. Εικάζω ότι είναι πολύ πιθανό τα μέλη της να δέχθηκαν ευγενικές προτροπές να επανεξετάσουν το θέμα γιατί άνθρωποι είμαστε, ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, μπορεί πχ να σου βρουν διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν και να καταλήξεις στη φυλακή.

Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ μια δημοκρατική χώρα. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη συνιστά πραξικόπημα. Ένα από τα πολλά καθημερινά που βλέπουμε καθημερινά στην Τουρκία μετά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016. Το ΑΚΡ που έχει χειραγωγήσει και νοθεύσει εκλογικές αναμετρήσεις, ενίσταται και δικαιώνεται!

Ο Ερντογάν δεν αντέχει να χάσει την Κωνσταντινούπολη, από την οποία κάποτε ξεκίνησε τη μεγάλη του πολιτική σταδιοδρομία σε μια Τουρκία της οποίας ο εκλογικός χάρτης των τελευταίων αναμετρήσεων αποκαλύπτει μια χώρα τριχοτομημένη (παράλια, ενδοχώρα, Κουρδιστάν). Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα ώστε στην επαναληπτική αναμέτρηση να επικρατήσει ο Γιλντιρίμ. Αναρωτιέμαι όμως τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση.

O Gökhan Bacık στο ahvalnews.com μιλά για ισλαμιστικό πραξικόπημα σημειώνοντας πως το ΑΚΡ βρίσκεται σε απόγνωση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά κατά το συντάκτη μετά το 1876 όπου ακυρώνονται εκλογές. Ο Bacık θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης της Τουρκίας.

Ενδιαφέρουσα είναι και η κατάληξή του ότι τα τρία πρώην δυνατά στελέχη του ΑΚΡ, Γκιουλ - Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν έχουν μια χρυσή ευκαιρία καθώς σχεδιάζουν νέο πολιτικό φορέα να κερδίσουν πόντους εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη ή να σιωπήσουν καταλήγοντας στο...ίδιο καλάθι με τον Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail