Λιώνει στην υψικάμινο η τουρκική οικονομία: Βάζουν χέρι σε 6,6 δις δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας

Freepen.gr - Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επεξεργάζεται νομοθεσία για τη μεταφορά των 40 δισεκατομμυρίων λιρών (6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της κεντρικής τράπεζας σε νόμιμα αποθεματικά στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, για να τον ενισχύσει, ανέφεραν τρεις οικονομικοί υπάλληλοι στο Reuters.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι βαθύτερο από το αναμενόμενο, ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν ανωνυμία επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Δεν ήταν σαφές πότε ή αν το νομοσχέδιο θα φτάσει στο κοινοβούλιο, αν και μία από τις πηγές δήλωσε ότι θα συμβεί "σύντομα".

Εάν τεθεί σε ισχύ, η μεταφορά θα σηματοδοτήσει την τελευταία ανορθόδοξη προσπάθεια της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγάλει την Τουρκία από την ύφεση και να σταθεροποιήσει τη λίρα μετά την κρίση του περυσινού νομίσματος.

Το τουρκικό νόμισμα δέχεται εκ νέου πιέσεις το τελευταίο δίμηνο λόγω των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο αυτά είναι ξεχωριστά από τα "νόμιμα αποθεματικά" και βοηθούν στην υπεράσπισή της από μια άλλη κρίση.

Τα "νόμιμα αποθεματικά" είναι αυτά που η κεντρική τράπεζα κρατά στην άκρη από κέρδη με νόμο για χρήση σε έκτακτες περιστάσεις. Στο τέλος του 2018, ανήλθαν σε 27,6 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της τράπεζας.

Μια δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι τα «νόμιμα αποθεματικά» του περασμένου έτους σε συνδυασμό με το φετινό ποσό ανήλθαν στο ποσό των 40 δισ. λιρών, το οποίο ανέφεραν και τα τρία άτομα που μίλησαν στο Reuters.

"Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια λίρες σε νόμιμα αποθεματικά. Η μεταφορά αυτού του ποσού στον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης του 2019 θεωρήθηκε κατάλληλη. Αυτό το βήμα αποσκοπεί στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού ", ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Η τουρκική λίρα μειώθηκε κατά 40% από το 2017.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail