Δευτέρα 27 Μαΐου 2019: ΝΔ 29% - ΣΥΡΙΖΑ 19%

«…Εσείς τι κάνατε για τούτη εδώ τη χώρα ρε μάνα και πατέρα;»
Η ιστορία των μονομάχων των ευρωεκλογών: Αλήθειες και ψέματα!

Γιώργος Αδαλής

Εως το 2013,είχα την δυνατότητα μέσω των AegeanTimes και μιας πλατφόρμας δημοσκοπικών μετρήσεων που είχα δημιουργήσει να προβαίνω σε απόλυτα επιτυχημένες προεκλογικές προβλέψεις, μέσω ενός μαθηματικού μοντέλου που είχα δημιουργήσει ο ίδιος από το 1989 και το εξέλισσα διαρκώς. Μια από τις πλέον πιο πετυχημένες προβλέψεις που είχα κάνει, ήταν μια εβδομάδα πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2000, όταν είχα γράψει και είχα πει στην τηλεόραση, ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ με 1% διαφορά (68.000 ψήφους). Ήταν η πλέον παρακινδυνευμένη πρόβλεψη που έκανα στη ζωή μου και δικαιώθηκα.

Επειδή μου ζητάτε πάρα πολλοί να ξανακάνω και φέτος πρόβλεψη, θέλω προηγουμένως να διευκρινίσω κάτι σημαντικό. Εδώ και 5-6 χρόνια δεν έχω την δυνατότητα, ούτε οικονομικά αλλά κυρίως ούτε διαθέτω την υλικοτεχνική υποδομή για να κάνω αυτό που γνωρίζω καλά. Οπότε, οποιαδήποτε άποψη φέρω, ΔΕΝ στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και ούτε άπτεται της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούσα στο παρελθόν.

Επειδή γνωρίζω καλά τους εκλογικούς νόμους και την μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων, μπορώ να αντιλαμβάνομαι πότε μια δημοσκόπηση είναι «μούφα» και πότε είναι επιστημονικά αποδεκτή. Όσες έχω διαβάσει φέτος για τις ευρωεκλογές είναι καρικατούρες δημοσκοπήσεων. Και φυσικά, μια σοβαρή δημοσκόπηση γίνεται με «κάλπη» και τέτοια δεν έχω δει τα τελευταία πέντε χρόνια. Οπότε όλες είναι «παραγγελιές» και προσομοιάζουν περισσότερο με την παραγγελιά ενός θαμώνα στον μαέστρο μιας ορχήστρας στα μπουζούκια, παρά με επιστημονική μέθοδο αποτύπωσης της κοινής γνώμης προεκλογικά!

Στις Ευρωεκλογές αυτές λοιπόν σας λένε ότι ποτέ τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είχαν πάνω από 5% διαφορά. Κι αυτό είναι ψέματα. Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια:

- To 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με 40.12% και η ΝΔ 31.34%. Σχεδόν 9% διαφορά δηλαδή (8.78%)

- Το 2004, το ΠΑΣΟΚ έχασε με 34.03% και η ΝΔ πήρε 43.01%. Διαφορά 9% δηλαδή (8.98%).

- Το 1984, 1989, 1994, 1999, 2009 η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων κυμαινόταν πέριξ του 5%.

- Το χειρότερο ποσοστό που είχε πάρει ποτέ το ΠΑΣΟΚ πριν την κρίση σε ευρωεκλογές ήταν το 1999 (32.91%) και το υψηλότερο το 1984 (41.58%).

- Ενώ αντίστοιχα η ΝΔ πριν την κρίση, το χαμηλότερο που είχε λάβει ήταν το 1981 (31.34%) και υψηλότερο το 2004 (43.01%).

Το 2014 όμως στις ευρωεκλογές, είχαμε μια μεγάλη ανατροπή. Ήταν οι πρώτες ευρωεκλογές μετά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 την οποία πολιτικά την πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι άλλαξαν οι «μονομάχοι». Το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από τον Σύριζα ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον Μάιο του 2014. Τα ποσοστά βέβαια των δύο πρώτων κυμάνθηκαν πολύ κάτω του 30% και ο μεν σύριζα πήρε 26.56% και η ΝΔ 22.72%.

Αυτά βέβαια είναι απόλυτα εξηγήσιμα πολιτικά αλλά δεν θα το πράξουμε σήμερα. Αντίθετα σήμερα θα σας πω, την προσωπική μου εκτίμηση, η οποία ξανατονίζω ότι δεν προέρχεται από κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη μου, όπως αυτές που έκανα κατά το παρελθόν. ΔΕΝ πιστεύω λέξη από όσα λένε οι δημοσκόποι και τα κόμματα. Οι διαφορές των δύο πρώτων κομμάτων απέχουν μακράν της πραγματικότητας.

- ΠΙΣΤΕΥΩ ότι ευρωβουλευτή θα εκλέξουν ΠΑΝΩ από ΠΕΝΤΕ κόμματα

- Τα ποσοστά των δύο πρώτων θα κυμανθούν ως εξής (με απόκλιση +/- 2%):
ΝΔ: 29%
ΣΥΡΙΖΑ 19%

- Για την Τρίτη θέση θα παλέψουν ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή με ποσοστά κοντά στο 9% …

- Τα κόμματα που ΔΕΝ θα εκλέξουν ευρωβουλευτή θα συγκεντρώσουν πολύ πάνω του 20% (15-17% ήταν παλιότερα)

Πιστεύω ακράδαντα ότι το Μακεδονικό Ζήτημα θα εκτινάξει τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων σε σχεδόν διψήφιο ποσοστό (10%) και κάνουν το παν να το ανατρέψουν με δύο τρόπους. Ειτε πιέζοντας ψυχολογικά τους αναποφάσιστους με μούφα δημοσκοπήσεις, είτε κάνοντας πολύ κόσμο να μην πάει να ψηφίσει.

Αν το εκλογικό μου "ένστικτο" είναι σωστό ή λάθος, θα αποδειχτεί 28 ώρες αργότερα. Εγώ πάντως τόλμησα να γράψω αυτό που πιστεύω. Και τολμώ επίσης να γράψω, ότι όποιος δεν πάει αύριο να ψηφίσει, ας βρει μια καλή δικαιολογία από τώρα, τι θα πει στα παιδιά του μετά από 20 χρόνια, όταν θα τον ρωτάνε, «εσείς τι κάνατε για τούτη εδώ τη χώρα ρε μάνα και πατέρα;»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail