Τεράστιο πλήγμα η συντριβή του ιαπωνικού F-35: Τι φοβίζει τις ΗΠΑ όταν βρεθεί το αεροσκάφος

skeeze / pixabay
Freepen.gr - Το αμερικανικό σχέδιο για την προώθηση των πωλήσεων του προηγμένου stealth αεροσκάφους F-35  στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αλλά ακόμη και σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα μετά τη συντριβή του ιαπωνικού F-35A, το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί ενώ ο πιλότος αγνοείται, ανέφεραν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σημειώνουν οι Global Times.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα F-35A, η τυποποιημένη έκδοση του F-35, συντρίβεται μετά από εκείνη ενός F-35B (η έκδοση κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης), που συνετρίβη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2018, ανέφερε το Reuters.

Τα 12 εναπομείναντα F-35A της Ιαπωνίας παραμένουν καθηλωμένα ενώ συνεχίζονται οι έρευνες αναζήτησης του πιλότου και του αεροσκάφους καθώς επίσης των αιτιών του συμβάντος.

Με κόστος πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, τα F-35As ξεκίνησαν την υπηρεσία τους στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2018 και η πρώτη μοίρα των F-35A της χώρας σχηματίστηκε μόλις το Μάρτιο, σημειώνει το Kyodo News.

Ωστόσο «όχι μόνο η Ιαπωνία, αλλά και ο πωλητής του αεροσκάφους - οι ΗΠΑ, θα επηρεαστούν επίσης σοβαρά από τη συντριβή» ανέφεραν οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες.

Ορισμένοι πελάτες ήταν ήδη διστακτικοί για τις αγορές F-35 λόγω της υψηλής τιμής τους και, μετά τη συντριβή, οι αγοραστές μπορούν να επανεξετάσουν πόσα F-35 α έπρεπε να αγοράσουν ή αν θα έπρεπε να αγοράσουν γενικώς, δήλωσε ο Fu Qianshao, στους Global Times.

Ορισμένες χώρες αναγκάστηκαν να αγοράσουν το F-35 επειδή ήταν το μόνος μαχητικό στελθ διαθέσιμο στην αγορά, δήλωσε ο Fu.

Ο Wei Dongxu, ένας στρατιωτικός αναλυτής στο Πεκίνο, δήλωσε την Τετάρτη στους Global Times ότι ολόκληρο το διεθνές σχέδιο για το F-35 θα μπορούσε να υποστεί ένα πλήγμα.

Το F-35A που συνετρίβη είναι η best seller έκδοση του F-35 στη διεθνή αγορά και εάν η σύγκρουση αποδειχθεί ότι οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα ή ελλείψεις στο σχεδιασμό, τότε όλες οι άλλες χώρες που αγόρασαν το αεροσκάφος θα πρέπει να διεξάγουν διεξοδικούς ελέγχους και τα αεροσκάφη να παραμείνουν στο έδαφος ή να περιοριστεί η χρήση τους, γεγονός που θα επηρεάσει την ικανότητά τους για μάχη, υποστήριξε ο Wei.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail