Το "Μακεδονία Ξακουστή" τιμάει τους νεκρούς μας

Τι τιμάει το "Μακεδονία Ξακουστή"; Τους 6000 νεκρούς της Καβάλας και τους 4000 νεκρούς της Δράμας οι οποίοι πέθαναν από πείνα σύμφωνα με έκθεση του Έλληνα πρεσβευτή στη Σοφία κατά τη Β' βουλγάρικη κατοχή.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Τιμά επίσης τους 42.000 Έλληνες εκτοπισμένους στη Βουλγαρία την ίδια περίοδο αλλά και νωρίτερα τον Κώττα Χρήστου και τους άλλους σλαβόφωνους και μη, Μακεδονομάχους που πάλεψαν για να προστατεύσουν τους Μακεδόνες από τους Βουλγάρους οι οποίοι ήθελαν να αρπάξουν την γη τους και να αφομοιώσουν με τη βία τους κατοίκους της.

Τιμάει ακόμη τη 18χρονη Σουλτάνα Κανδηλιάρη που δίδασκε σε χωριά της Καστοριάς και βρήκε το θάνατο όταν ο κομιτατζής Μήρτσε πολιόρκησε το σχολείο που βρισκόταν και τις άλλες ηρωίδες δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα.

Το "Μακεδονία Ξακουστή" υμνεί τον αντιφασιστικό αγώνα των κατοίκων της Μακεδονίας απέναντι στους Βουλγαροφασίστες συμμάχους των Γερμανών, όχι μόνο στον Β παγκόσμιο πόλεμο αλλά και στον Α' ΠΠ για την απόκτηση και την υπεράσπιση της ελευθερίας τους. Υπάρχουν φασίστες, που δεν εκτιμούν το συγκεκριμένο τραγούδι. Λογικό, κανένας φασίστας, δε θα μπορούσε να το εκτιμήσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail