Μεγάλη χαρά για τον Καμίνη που ο Αλέξανδρος δε φαίνεται στρατηλάτης αλλά παιδαρέλι στο αλογάκι του

φωτο: Δήμος Αθηναίων
Τα εγκαίνια του αγάλματος τα έκανε ο Καμίνης και αυτό τα λέει όλα. Σιγά μην ο Καμίνης, που νταραβερίζεται όλημερίς και ολονυχτίς με ό,τι πιο εθνομηδενιστικό υπάρχει σε αυτή την χώρα να τοποθετούσε άγαλμα άξιο της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ελένη Παπαδοπούλου

Ο τύπος που ξήλωσε όλα τα σοβαρά αγάλματα της πόλης λέει ότι "αναβαθμίζει την πολιτιστική της κληρονομιά".

Ο τύπος που θεωρεί τέχνη την Documenta είπε "Είναι ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο γλύπτης έκανε χρόνια έρευνα για να καταλήξει σε έναν ανδριάντα χωρίς μιλιταριστικό συμβολισμό, αφού αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο όχι ως στρατηλάτη αλλά ως έφηβο". Αλέξανδρος χωρίς μιλιταρισμό = ψαρόσουπα χωρίς ψάρι.

Μεγάλη χαρά για τον Καμίνη - στρατό πήγε ο κύριος αυτός; - που ο Αλέξανδρος δεν φαίνεται στρατηλάτης, αλλά παιδαρέλι στο αλογάκι του. Αυτόν είχαμε για δήμαρχο επί 9 χρόνια, γιατί κάποιοι που τώρα διαμαρτύρονται για τον Σύριζα τον είδαν ως σοβαρό και νοικοκύρη τον αχαρακτήριστο. Και τέλος πάντων ας του εξηγήσει κάποιος τί σημαίνει ανδριάντας. Ούτε ελληνικά δεν ξέρει.

Το ότι το άγαλμα αυτό έμεινε τόσα χρόνια στις αποθήκες δεν είναι τυχαίο, γιατί ο κάθε δήμαρχος προφανώς φοβόταν τα γιαούρτια που θα έτρωγε τοποθετώντας το Playmobil με το Μικρό του Πόνυ ως Μέγα Αλέξανδρο σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Ο Βενιζέλος ως υπουργός Πολιτισμού θεώρησε σκόπιμο να πετάξει τα λεφτά μας, για να αγοράσει αυτό το πράγμα και να το δωρίσει στον Δήμο της Αθήνας.

Ως γνωστόν στην χώρα μας η διαπλοκή υπάρχει και στον χώρο της τέχνης, όπου πλέον όλως τυχαίως αγοράζονται και τοποθετούνται εξαμβλώματα στην πόλη, γιατί ο ένας είναι γνωστός του άλλου και όχι γιατί το έργο κάτι λέει ως δημιούργημα.

Το άγαλμα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και το μόνο που τού πρέπει είναι να ξαναγυρίσει στις αποθήκες.

Και ο Βενιζέλος να επιστρέψει τα χρήματα με τα οποία το αγόρασε στο ελληνικό Κράτος. Από την τσέπη του.

* Η Ελένη Παπαδοπούλου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει μεταπτυχιακό στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Bath, στην Μ. Βρετανία και είναι διδάκτωρ Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail