Η τελετή του Αγίου Φωτός, το προνόμιο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη και αυτό που δε θέλουμε να καταλάβουμε

To προνόμιο του να ανάβει το Άγιο Φως ο ελληνορθόδοξος Πατριάρχης αναγνωρίστηκε το 1634 από το Σουλτάνο που εξέδωσε τρία διατάγματα σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες θα προπορεύονται έναντι κάθε άλλου έθνους στην τελετή του Αγίου Φωτός.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αναφερόταν επίσης στα διατάγματα ότι όλα τα προσκυνήματα θα αποδίδονταν στους Έλληνες. Η τελετή του Αγίου Φωτός δεν είναι κάτι που κάνουμε επειδή δεν το θέλει κανένας άλλος. Είναι προνόμιο που διατηρήθηκε με κόπους. Το να μην πιστεύει κανείς είναι δικαίωμά του, δείχνει όμως απόλυτη έλλειψη στοιχειώδους σκέψης η μη κατανόηση των διπλωματικών δυνατοτήτων που προσφέρει η συγκεκριμένη τελετή.

Το ότι έχουμε άχρηστες κυβερνήσεις, δεν αναιρεί τη δυνατότητα εκτός αν κάποιος δεν είναι απλώς άθεος αλλά μισέλληνας, τότε είναι λογικό να μην τον αποσχολούν τέτοια θέματα και όσο για τα επιχειρήματα τύπου "θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά άλλου" κάντε μια εκστρατεία πρώτα να μειωθούν οι μετακλητοί, τα άχρηστα έξοδα και οι σπάταλες και θα γινόσασταν πιο πιστευτοί για το ενδιαφέρον σας για την κοινωνία.

Τα έθιμα ενός λαού και οι διπλωματικές δυνατότητες δεν είναι αυτά που εμποδίζουν την κοινωνική πολιτική, οι προτεραιότητες των καρεκλοκένταυρων κυβερνήσεων την εμποδίζουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail