Η Κίνα αναπτύσσει ραντάρ με σκοπό να αποκαλύψει τα stealth αεροσκάφη

Freepen.gr - Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ενός πολλαπλού συστήματος ακτινοβολίας terahertz το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει αεροσκάφη στελθ, ανέφεραν κινέζοι ειδικοί σύμφωνα με το defenseworld.net.

Το πρωτότυπο αναπτύχθηκε από την ομάδα της China Electronics Technology Group Corporation (CETC) με επικεφαλής τον επιστήμονα Li Yuanji ενώ ένα πρωτότυπο δεύτερης γενιάς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κεντρικής τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) αναφέροντας μια δήλωση που εξέδωσε η CETC.

Η ακτινοβολία Terahertz έχει μήκη κύματος μεταξύ των ακτίνων υπέρυθρης ακτινοβολίας και των μικροκυμάτων, ένα ευρύ φάσμα που θα καθιστούσε παρωχημένες τις τεχνολογίες στελθ, καθιστώντας το ραντάρ ικανό να ανιχνεύσει αεροσκάφη αντίστοιχης τεχνολογίας.

Η ακτινοβολία Terahertz μπορεί να διεισδύσει σε σύνθετα υλικά και επικαλύψεις απορρόφησης κύματος ραντάρ που χρησιμοποιούνται στο αεροσκάφος stealth για να καταστούν μη ανιχνεύσιμα. Η διείσδυση θα εκθέσει μεταλλικά τμήματα εντός του αεροσκάφους, ανυψώνοντας το κάλυμμα του, δήλωσε στους Global Times ο Wei Dongxu, στρατιωτικός αναλυτής στο Πεκίνο.

Το ραντάρ θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει με σαφήνεια το περίγραμμα ενός αντικειμένου, καθιστώντας δυνατό να καθορίσει κανείς για τι είδους αντικείμενο πρόκειται, πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η αποτελεσματική εμβέλεια του ραντάρ είναι πιθανόν χαμηλή, αφού η ακτινοβολία terahertz υποχωρεί γρήγορα στον αέρα. Έτσι, είναι ανεπαρκής ο εντοπισμός προηγμένων μαχητικών στελθ προτού ξεκινήσει επιθέσεις από οπτική γωνία.

Ενώ η αντι-στελθ τεχνολογία εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση αέρα-εδάφους με μεγάλη αποτελεσματικότητα, επεσήμανε ο Wei.

Όταν τοποθετείται σε αεροσκάφος ή drone, το ραντάρ θα επιτρέψει στους χειριστές να δουν καταστάσεις πεδίου μάχης και να πραγματοποιήσουν χτύπημα ακρίβειας σε στόχους που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τον Wei.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail