Σογκομόν Τεχλιριάν & Επιχείρηση Νεμεσις: Η εκτέλεση του Ταλάτ Πασά στο Βερολίνο και η πανηγυρική αθώωση του δράστη!

Freepen.gr - Ο Σογκομόν Τεχλιριάν ήταν ένας Αρμένιος επαναστάτης ο οποίος δολοφόνησε τον Ταλάτ Πασά, τον πρώην Μεγάλο Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο Βερολίνο στις 15 Μαρτίου 1921. Η δολοφονία ήταν μέρος της Επιχείρησης Νέμεσις, που σχεδίαζε η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία ως εκδίκηση για την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορική Κυβέρνηση κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ταλάτ Πασά καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην του στα οθωμανικά δικαστήρια-στρατιωτικά του 1919-20 και θεωρήθηκε ως ο κύριος παράγονταςς της γενοκτονίας.

Ο Τεχλιριάν εντάχθηκε το 1921 στην επιχείρηση Νέμεσις, ένα κρυφό πρόγραμμα δολοφονίας των βασικών συντελεστών της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο κύριος στόχος του Τεχλιριάν ήταν ο Ταλάτ Πασάς, ο οποίος ήταν μέλος του στρατιωτικού τριανδρικού σώματος γνωστού ως "Τρεις Πασάδες" που ήλεγχε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και ο Μεγάλος Βεζίρης (ένα γραφείο ισοδύναμο με αυτό ενός πρωθυπουργού), και έγινε γνωστός για τον εξέχοντα ρόλο του στη γενοκτονία των Αρμενίων. Μόλις βρήκε τη διεύθυνσή του στην οδό 4 Hardenbergstraße, στην περιοχή Charlottenburg του Βερολίνου, ο Τεχλιριάν ενοικίασε ένα διαμέρισμα κοντά στο σπίτι του για να μελετήσει την καθημερινότητά του.

Ο Τεχλιριάν έγινε σκιά του Ταλάτ καθώς έφυγε από το σπίτι του στην Hardenbergstraße το πρωί της 15ης Μαρτίου 1921. Διέσχισε το δρόμο για να τον δει από το αντίθετο πεζοδρόμιο και έπειτα τον διέσχισε ξανά για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Στη συνέχεια γύρισε και τον εκτέλεσε πετυχαίνοντάς τον στον αυχένα. Η δολοφονία έλαβε χώρα κατά το φως της ημέρας και οδήγησε τη γερμανική αστυνομία στην άμεση σύλληψη του Τεχλιριάν, ο οποίος όμως είχε οδηγίες από τους ηγέτες της Επαναστατικής Ομοσπονδίας, Αρμέν Γκαρό και Σαχάν Νατάλι να μην εγκαταλείψει την σκηνή του εγκλήματος.

Ο Τεχλιριάν δικάστηκε για δολοφονία, αλλά τελικά μετά από μια διήμερη δίκη αθωώθηκε από το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων και αφέθηκε ελεύθερος. Το σημαντικό στοιχείο της δίκης ήταν ότι δεν αμφισβητήθηκε ούτε ένα λεπτό πως εκτέλεσε τον Ταλάτ Πασά αλλά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο η παρουσίαση των εγκλημάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας ώστε να δικαιολογηθεί η ενέργειά του. Ο Τεχλιριάν θεωρείται εθνικός ήρωας από τους Αρμένιους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail