Στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν - Μεγέθη που ζαλίζουν για τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής

Freepen.gr - Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η στρατιωτική ανισορροπία μεταξύ των δύο γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων οδηγεί αρκετούς σε μια επιμέρους ανάλυση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ελέγχου των Όπλων, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Το Πακιστάν δαπάνησε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια (3,6% του ΑΕΠ), ενώ η Ινδία διέθεσε περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια (2,1% του ΑΕΠ) στην άμυνα, σύμφωνα με το IISS.

Το Πακιστάν, το οποίο έχει πληθυσμό πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει περίπου 653.800 στρατιώτες. Η Ινδία, με πληθυσμό άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει στρατό περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων στρατιωτών.

Οι Πακιστανοί στρατιώτες υποστηρίζονται από 2.496 άρματα μάχης, 1.605 θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού και 4.472 όπλα πυροβολικού.

Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, έχει περισσότερες από 3.565 άρματα μάχης, 336 θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού και 9.719 όπλα πυροβολικού, σύμφωνα με στοιχεία του IISS.

Στον αέρα, η Ινδία διαθέτει 814 ικανά αεροσκάφη, ενώ το Πακιστάν 425.

"Ένα πρόβλημα για την (ινδική) αεροπορία είναι ότι η δύναμη των πολεμικών μοιρών της παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο, σε μια εποχή που τόσο τα εξωτερικά σχέδια απόκτησης όσο και τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα παραπαίουν", ανέφερε το IISS στην πρόσφατη έκθεση.

Στην αεροπορική άμυνα, η Ινδία θα λάβει την πρώτη από τις πέντε παραγγελίες για το ρωσικό σύστημα S-400 μέχρι τα τέλη του 2020.

Το ναυτικό της Ινδίας διαθέτει έναν αεροπλανοφόρο, 16 υποβρύχια, 13 φρεγάτες, 14 καταδρομικά, 106 περιπολικά και παράκτια πολεμικά σκάφη και 75 αεροσκάφη ικανά να αντεπεξέλθουν με προσωπικό 67.700 άτομα.

Το Πακιστάν, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μικρότερο ναυτικό, το οποίο περιλαμβάνει 23.800 προσωπικό, 8 υποβρύχια, 9 φρεγάτες, 17 περιπολικά και παράκτια πλοία και 8 αεροσκάφη ικανά να πολεμήσουν, ανέφερε το IISS στην αξιολόγηση του 2019.

Σύμφωνα με το SIRPI, η Ινδία έχει 130-140 πυρηνικά κεφαλές, ενώ το Πακιστάν κατέχει 140-150.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail