Από τη μακεδονική γλώσσα στην αυτονομία



Όταν εμφανίστηκε το ρεπορτάζ του BBC η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση που υπενθύμιζε άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών που διασφαλίζουν ότι η γειτονική χώρα δεν θα αναπτύξει τέτοιου είδους δραστηριότητα, όπως αυτή που περιέγραφε το ρεπορτάζ. Και το παρουσίαζε αυτό ως επιτυχία της και ως διασφάλιση έναντι του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.


Για να μην μας δουλεύουν:

-Οι συμφωνίες δεσμεύουν τα κράτη. Καμιά συμφωνία- και φυσικά ούτε αυτή- δεν μπορεί να απαγορεύσει σε μια ομάδα ελλήνων πολιτών, εν προκειμένω, να αισθανθεί εθνικά διαφορετική, να αυτοπροσδιοριστεί και να αγωνιστεί για τη διαφορετικότητά της. Εκείνο που διασφάλιζε την Ελλάδα απο ανάλογες κινήσεις ήταν η μη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.
Τώρα, γύρω απο τον παλιό γνώριμο Παύλο Βοσκόπουλο θα συσπειρωθεί μια μικρή ομάδα ελλήνων πολιτών και θα αυτοπροσδιοριστεί ως μακεδονική. Και κανείς δεν θα μπορεί να της πει τίποτε.
Ο Βοσκόπουλος έχει κάνει σαφές ότι επιθυμεί, απλώς, την κατοχύρωση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και όχι την απόσχιση εδάφους. Αναφέρεται στην Ελλάδα ως πατρίδα του.
Θα ήταν αφελής να έλεγε κάτι διαφορετικό τώρα.

Αλλά, η ομάδα αυτή, η εθνικά μακεδονική, αφού διαμορφωθεί και αποκτήσει μια συνοχή θα μπορούσε να ζητήσει την αυτονόμησή της.

Το αν θα γίνει ή όχι αποδεκτή ή αν θα επιβληθεί η αυτονόμηση δεν το ξέρει κανείς αλλά θα μπορεί να την ζητήσει.

Άρα, η σειρά είναι:

1.-Κατοχύρωση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικού πολιτισμού με τη διδασκαλία τους στην εκπαίδευση.
2.-Πιέσεις για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας.
3.-Αίτημα αυτονομίας της μακεδονικής μειονότητας.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑΣ.

Ας γνωρίζουν οι φίλοι συριζαίοι τι υποστηρίζουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail