Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να σχολιάσει αν στο έδαφός της μιλούν τα μακεδονικά!

Freepen.gr - Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη "μακεδονική" γλώσσα στη Μακεδονία (βόρεια Ελλάδα) υποστηρίζει είναι ότι θέμα της Ελλάδας να σχολιάσει αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» στο έδαφος της. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξή:

Έχετε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την ανησυχία που έχει προκύψει από τη χρήση ή όχι του όρου "Μακεδονική γλώσσα" στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας; Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, ποια είναι η εξήγηση σας;

- Η συμφωνία είναι σαφής. Και αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας, θα τα εξηγήσουμε εύκολα. Το πρώτο είναι ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα, είναι αποδεκτή στη συμφωνία. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι προέρχεται από την ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Επιστημονικό, επιβεβαιωμένο γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και τη Διασπορά. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, με τις παραδόσεις τους. Είναι οριοθετημένη. Και με το πνεύμα της καλής γειτονίας και της οικοδόμησης φιλίας, πρέπει να κατανοήσουμε τέτοια θέματα. Αυτό ακριβώς εξηγεί ο Υπουργός Dimitrov και τελικά είπα - τα θέματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που φέρουμε μέσα μας, κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει.

Είναι πρόβλημα να πούμε ότι εκεί μιλούν τα μακεδονικά;

- Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε δύσκολες καταστάσεις, επειδή έχουμε σαφή και ακριβή συμφωνία. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να πιστέψουμε σε αυτή και να την εφαρμόσουμε προσεκτικά, και μετά οι πολίτες και των δύο χωρών, οπότε αφήνω την Ελλάδα να σχολιάσει, έχουν τον δικό τους τρόπο να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, τη σεβόμαστε, είναι ο στρατηγικός μας εταίρος.




Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail