Τε-Λιώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Freepen.gr - Τα καθαρά διεθνή αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησαν κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τις δύο εβδομάδες μέχρι τις 15 Μαρτίου υποχωρώντας στα 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι της ΤΚΤ δεν αποκάλυψαν το λόγο πίσω από την πτώση.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η ρυθμιστική αρχή αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια σε μια συνεδρίαση έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει την τουρκική λίρα.

Η κίνηση αυτή υπερκαλύπτει τις πληρωμές εξωτερικού χρέους ύψους 3,8 δις δολαρίων που έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτιο και προκαλεί ερωτήματα στους αναλυτές που δυσκολεύονται να εξηγήσουν την ασυμφωνία. Η έλλειψη επίσημης εξήγησης οδηγεί στην εικασία ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της.

"Δεδομένου ότι οι αποπληρωμές εξωτερικού χρέους δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μείωση των αποθεματικών, οι αγορές υποθέτουν ότι υπάρχει παρέμβαση", δήλωσε ο Henrik Gullberg, στρατηγικός της Nomura Plc. στο Λονδίνο.

Η λίρα σημείωσε πτώση έως και 2,1%, φθάνοντας στα 5,5814 δολάρια ανά δολάριο την Παρασκευή, σημειώνοντας μείωση μεταξύ των 24 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα πωλεί τακτικά ξένα νομίσματα στον κρατικό διανομέα ενέργειας Botaş, ο οποίος εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Πέρυσι το Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα πούλησε στην εταιρεία λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. "Εάν η πτώση της εβδομάδας της 15ης Μαρτίου δεν σχετίζεται με την Botaş, οι αρχές πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη", γράφει ο Haluk Bürümçekçi, ιδρυτής της ανεξάρτητης ερευνητικής εταιρείας Bürümçekçi Research and Consulting με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail