«Υπάρχουν "μειονοτικά" χωριά που μιλάνε τα "μακεδονικά" λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη»

«Μιλάμε για τη σύγχρονη μακεδονική γλώσσα, που εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή στη Βόρεια Ελλάδα, μιλάμε για τη γλώσσα που μιλάνε στα μειονοτικά χωριά, ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη σε χωριά, στον Πεντάλοφο για παράδειγμα» δήλωσε μιλώντας στο Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, ο επικεφαλής του Ουράνιου Τόξου, Παύλος Βοσκόπουλος και συνέχισε:

«Είναι αυτή η γλώσσα για την οποία η ίδια η Ελλάδα έλυσε το θέμα το 1925, όταν τύπωσε αναγνωστικό στη γλώσσα αυτή, που έπρεπε να διδάσκεται στα μειονοτικά χωριά. Ακόμη και στη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, γίνεται αναφορά σ΄αυτό, δηλαδή σε μακεδονικ» γλώσσα. Το ότι ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών είναι ζήτημα των γλωσσολόγων. Καμία σχέση με Μέγα Αλέξανδρο κτλ, γι΄αυτό βάζω μπροστά πάντα το «σύγχρονη» στη «μακεδονική γλώσσα»

Και επανέλαβε τα περί διδασκαλίας της "μακεδονικής" γλώσσας στα "μειονοτικά" χωριά: 

«Το σημαντικό είναι να διδαχθεί αυτή η γλώσσα στα μειονοτικά χωριά, από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης, όπου η γλώσσα αυτή είναι ζωντανή, στα ίδια τα σχολεία, εμείς δεν θέλουμε ξεχωριστά σχολεία»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail