Σερβία: Δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε στο ΝΑΤΟ - Δε θα κάνουμε σε άλλα έθνη αυτά που ζήσαμε

AFP / ALEXA STANKOVIC
Freepen.gr - Η Σερβία δε θα είναι ποτέ μέρος του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αλεξάνταρ Βούλιν, κατά τη διάρκεια της επετείου των βομβιστικών επιθέσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας του ΝΑΤΟ το 1999.

Ο Βούλιν δήλωσε το Σάββατο ότι το Βελιγράδι επέλεξε να είναι στρατιωτικά ουδέτερο ανά πάσα στιγμή. "Κάναμε αυτή την επιλογή γιατί βομβαρδιστήκαμε, αλλά πρώτα απ 'όλα επειδή δεν θα κάνουμε ποτέ σε άλλα έθνη αυτά που μας έκαναν".

"Δεν θα είμαστε στο ΝΑΤΟ, το έκανα σαφές στον [Γενικό Γραμματέα Jens] Stoltenberg", δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη στο κανάλι 1 της Ρωσίας στις 22 Μαρτίου. Η Σερβία, η οποία ήταν η καρδιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, "δεν είναι κάτι που μπορείτε να σπάσετε ή να καταστρέψετε", είπε.

Ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ μόλυνε επίσης τη γη με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στη θωράκιση των πυρομαχικών πιστεύεται ότι είναι η αιτία της αιχμής στις περιπτώσεις καρκίνου σήμερα, αναφέρει το Russia Today.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σχεδόν τρις φορές παραπάνω σε σχέση με την Ευρώπη, δήλωσε η Ντάνιτσα Γκρούιτς, επικεφαλής της νευρο-ογκολογίας στο Κλινικό Κέντρο της Σερβίας, στο RIA Novosti. «Άρχισα να αναρωτιέμαι αν κάνουμε κάτι λάθος» ανέφερε και σχολίασε «χειρουργούνται περισσότερο από ποτέ, υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία και πεθαίνουν ένα χρόνο μετά».

"Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην επιστροφή των ζημιών μας, ούτε μπορούμε να περιμένουμε τιμωρία εκείνων που συμμετείχαν σε αυτό το φρικτό έγκλημα", δήλωσε ο Βούτσιτς. "Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι [να διασφαλίσουμε] ότι αυτό δε θα συμβεί σε εμάς πάλι".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail