Χοντρό γεωπολιτικό παιχνίδι με την Αγιά Σοφιά - Η ιδέα του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί εξυπηρετεί τους σκοπούς της Ρωσίας

Freepen.gr - «Εάν ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σχέδιό του, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» - είπε στην εφημερίδα ВЗГЛЯД ο πολιτικός αναλυτής Στανισλάβ Ταράσοφ, σχολιάζοντας την αποστροφή του Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία, αναφέρει το vz.ru.

"Ο Ερντογάν παίζει περιστασιακά το χαρτί της Αγίας Σοφίας, συνδέοντας την σε συγκεκριμένα γεγονότα. Πρόσφατα, βλέπει τον αυξανόμενο ρόλο της Κωνσταντινούπολης στην Ινσταμπούλ, που συνδέεται επίσης με τις ουκρανικές υποθέσεις. Δεν του αρέσει, είναι αντίθετο με τον νεο-οθωμανισμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ινσταμπούλ να μετατραπεί στην Κωνσταντινούπολη", λέει ο Ταράσοφ, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της Μέσης Ανατολής-Καυκάσου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι "οι τουρίστες όλων των θρησκειών μπορούν πλέον να εισέλθουν δωρεάν στο Μπλε Τζαμί, το οποίο βρίσκεται δίπλα (στην Αγία Σοφία)", αναφέρει το TASS.

Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν αντέδρασε στη δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν ισραηλινή κυριαρχία επί του Γκολάν, καθώς και το γεγονός ότι νωρίτερα αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερντογάν στην αντίληψή του προστατεύει τον μουσουλμανικό κόσμο. Καθώς η Ρωσία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στον μετασοβιετικό χώρο, η Τουρκία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στις πρώην κατοχές της», εξήγησε ο Τάρασοφ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Ερντογάν έχει την πεποίθηση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος είναι πλήρως ελεγχόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανεξαρτητοποιήθηκε σε σχέση με την Άγκυρα.

"Ο Βαρθολομαίος χειρίστηκε τον Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά ο αρχηγός της Τουρκίας δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εξαιτίας των Αμερικανών. Τώρα θέλει να αφαιρέσει την έννοια της «Κωνσταντινούπολης» από τη μνήμη των Τούρκων και, όπως λένε, κάποια μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα εξετάζει και πάλι τη μετεγκατάσταση Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος, το οποίο επίσης δεν είναι νέο σενάριο. Η επιλογή αυτή εξετάστηκε κατά την ολοκλήρωση της ειρήνης της συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Δηλαδή, μια αιχμηρή γεωπολιτική ιστορία στριφογυρίζει, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός της παραμονής του Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη", συνέχισε ο Ταράσοφ

Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι επωφελής για τη Μόσχα.

"Για τη Ρωσία, αυτό είναι επίσης επωφελές. Κοιτάξτε πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η Κωνσταντινούπολη για μας τελευταία. Εάν ο Ερντογάν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σχέδιό του - θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και την απαίτησή του στο μετασοβιετικό χώρο, κι αυτό με τη σειρά του, θα ανυψώσει το ρόλο και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" κατέληξε ο Ταράσοφ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail