Η ιστορική εφημερίδα "Απογευματινή" της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει με κλείσιμο μετά έναν αιώνα ζωής


Freepen.gr - Η τελευταία ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία, η "Απογευματινή", αγωνίζεται να επιβιώσει από τα οικονομικά προβλήματα και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσει, ανέφερε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός τόπος του Greek Reporter.

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1925 στην Κωνσταντινούπολη και είναι ένα από τα παλαιότερα έντυπα στην Τουρκία, παράλληλα με την εφημερίδα Cumhuriyet. Και οι δύο ιδρύθηκαν λίγο μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας το 1923.

Η εφημερίδα κάλυπτε τα νέα της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της πολιτικής, των διμερών σχέσεων με την Τουρκία και το ρεπορτάζ για το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο από την ίδρυσή της. Η κυκλοφορία της στη δεκαετία του 1920 και του 1930 ήταν περίπου 30.000. Σήμερα έχει υποχωρήσει σε μόλις εκατοντάδες.


Το 1955, κατά τη διάρκεια της βίαιης δίωξης των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι Τούρκοι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας και στα πιεστήρια. Το ιστορικό έντυπο κατάφερε να επιβιώσει από το πογκρόμ, παρά τις τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Στα επόμενα χρόνια, μετά την απέλαση της πλειοψηφίας των Ελλήνων στην Τουρκία το 1964, η κυκλοφορία μειώθηκε σε μόλις 80 φύλλα την ημέρα. Η "Απογευματινή" ξεκίνησε μια ηλεκτρονική έκδοση το 2007 κι αυτό έφερε νέα έσοδα από συνδρομητές που ζουν στο εξωτερικό. Το 2011, η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδότησε την εφημερίδα ως μέρος ευρύτερης υποστήριξης σε εφημερίδες μειονοτήτων.

Η εκστρατεία έσωσε την ελληνική εφημερίδα από την πλήρη εξαφάνιση, αλλά τα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούσαν.

Το 2014 η "Απογευματινή" έπρεπε να εγκαταλείψει τα ιστορικά της γραφεία, τα οποία είχαν υπηρετήσει ως έδρα για σχεδόν ενενήντα χρόνια. Σήμερα, η εφημερίδα υποφέρει από έλλειψη διαφημίσεων καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης από τις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την κληρονομιά της κι ενώ κοντεύει τον ένα αιώνα ζωής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail