«Γλαύκος» με αξία $30 δισ. έως $40 δισ. - Βρήκαμε θησαυρό ή ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας;

Freepen.gr - Μεταξύ $30 δισ. και $40 δισ. υπολογίζεται η αξία του κοιτάσματος στο "Γλαύκος" της Κυπριακής ΑΟΖ με ποσότητα μεταξύ 5,5 - 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών κι ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Όπως γράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στο Φιλελεύθερο της Κύπρου (και το αναλυτικό του ρεπορτάζ)  το κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Συνεπώς η ExxonMobil, όχι μόνο μένει στην Κύπρο για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια, αλλά εμμέσως πλην σαφώς, ο «Γλαύκος» συνδέει πλέον την κυπριακή ΑΟΖ με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Εντός του μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη, την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον «Γλαύκο» και εντός 120 ημερών η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί, μαζί με γεώτρηση και σε τρίτο στόχο με σκοπό την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο τεμάχιο 10. Αυτό προσδιορίζεται εντός του 2020.

Ωστόσο και με την τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα σε εξέλιξη, με μια γειτονική χωρά η οποία επενδύει διαρκώς στην αμυντική βιομηχανία αποκτώντας συνεχώς νέες μονάδες κι απειλώντας καθημερινά, αναρωτιέται κανείς τι θα σημάνει αυτό σε μια περιοχή χρυσορυχείο με μια Κύπρο δίχως άμυνα και μια Ελλάδα η οποία έχει μείνει ήδη αρκετά πίσω. Να θυμίσουμε πως όταν η Αίγυπτος άνοιξε από την πλευρά της το κεφάλαιο ΑΟΖ φρόντισε, παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, να αποκτήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις "ψωνίζοντας" από όλους, ενισχύοντας τη δική της αμυντική βιομηχανία ώστε σήμερα να μιλάμε για μια σοβαρή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail