Η ελληνική εφημερίδα ΦΩΣ το 1911 στο Μοναστήρι (Μπίτολα) - Τι απέγιναν οι Ελληνες της περιοχής;

Freepen.gr - Στις αρχές του 20ου αιώνα εκδιδόταν στο Μοναστήρι (Μπίτολα στο βουλγαρικό ιδίωμα που μιλούν οι Σκοπιανοί). Το φύλλο που βλέπουμε είναι της Κυριακής, 4 Σεπτεμβρίου του 1911. Η εφημερίδα ήταν κυριακάτικη και είχε πολιτικό, φιλολογικό και εμπορικό περιεχόμενο.

Ιδιοκτήτης και διευθυντής ήταν ο Βασίλειος Νώτης ενώ ψάχνοντας λίγο περισσότερο εντοπίσαμε ότι η εφημερίδα εκδιδόταν από την Πολιτική Λέσχη Μοναστηρίου. Στην εφημερίδα αρθρογραφού επίσης ο Γεώργιος Μόδης ο οποίος αργότερα πολέμησε κατά των Οθωμανών και των Βουλγάρων κατά τους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1950  υπηρέτησε την Ελλάδα και ως υπουργός.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι απέγινε η μεγάλη ελληνική μειονότητα της περιοχής και γιατί η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε για αυτήν. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο Κωνσταντίνος κατευθυνόταν προς το Μοναστήρι μέχρι να δώσει την εντολή ο Ελευθέριος Βενιζέλος και να αναστρέψει προς Θεσσαλονίκη για να προλάβει τους Βούλγαρους.
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail