JAS 39 Gripen E, ο αόρατος Σουηδός δολοφόνος των Sukhois

 Sputnik / Sergey Mamontov
Freepen.gr - Το σουηδικό αεροσκάφος JAS 39 Gripen E μπορεί να μη έχει εξαίρετα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το πέμπτης γενιάς Su-57, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού Sputnik διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό και λογισμικό ηλεκτρονικού πολέμου (EW), καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του.

Ο κυβερνήτης της Πολεμικής Αεροπορίας της Σουηδίας, Mats Helgesson, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της Saab, JAS 39 Gripen E, που πρόσφατα αναπτύχθηκαν, "σχεδιάστηκαν για να σκοτώσουν ταSukhois" - τα κορυφαία μαχητικά της Ρωσίας σύμφωνα με τον φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle. Σε μια προσπάθεια να τονίσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του Gripen E, ο Helgesson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος έχει μια "μαύρη ζώνη" στην καταπολέμηση των ρωσικών αεροσκαφών.

Ο Justin Bronk, εμπειρογνώμονας σε θέματα εναέριας μάχης στο Royal United Services Institute, δήλωσε στο Business Insider ότι η σειρά JAS 39 Gripen είναι γνωστή για τις εξαιρετικές δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο, οι οποίες αναβαθμίζονται κάθε δύο χρόνια.

"Πριν από μερικά χρόνια οι πιλότοι του Gripen κουράστηκαν να δέχονται την πλάκα των πιλότων γερμανικών Typhoon και ήρθαν να παίξουν με τον ηλεκτρονικό πόλεμο δίνοντάς τους ένα σκληρό μάθημα», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Bronk σημείωσε ότι ένας χειριστής δεν γνωρίζει ποτέ εκ των προτέρων κατά πόσον θα λειτουργήσει το EW, και ακόμη και αν το κάνει, ο πιλότος θα πρέπει ακόμα να εμπλακεί σε αερομαχία.

Αν και δεν είναι σαφές πόσο ισχυρά είναι τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του JAS 39 Gripen E σε σύγκριση με αυτά του Su-57, καθώς δεν ανταγωνίστηκαν ποτέ στον αέρα, το δεύτερο μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερο φορτίο (10.000 kg , σε σύγκριση με 5.300kg του πρώτου) φτάνοντας σε υψηλότερες ταχύτητες (2.45 Mach σε σύγκριση με 2 Mach από το Gripen E). Επιπλέον, τα ρωσικά αεριωθούμενα Sukhoi είναι γνωστά για την ευελιξία τους στις αερομαχίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail