Σκελετωμένα όνειρα πουλάνε πολιτικοί και εκδοτικά συμφέροντα...


Στον πολιτικό και εκδοτικό χώρο, στο χώρο των ΜΜΕ γενικότερα, όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι βρίσκουν εύκολα ένα πρόχειρο μέσο και συχνά άλλοθι για τη φυγή τους από την κοινωνική τους ευαισθησία, για να υψώσουν άνετα το φράχτη της απομόνωσης και του ερμητισμού τους από τη συνέπεια και τον κοινωνικό πόνο.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Ολοι βρίσκουν βολικά προσχήματα για να περιορίσουν την ευθύνη τους στα ασφυκτικά σύνορα του δικού τους ωφελιμιστικού μικρόκοσμου. Αυτός ο κόσμος έχει γίνει το κέντρο και ο σκοπός των διαπλεκόμενων συμφερόντων τους. Και οι ίδιοι μετετράπησαν σε κατοίκους του δικού τους πλανήτη, πολίτες της δικής τους πολιτείας, υπήκοοι του δικού τους νόμου, και η τέχνη τους έγινε η τέχνη του υπογαστρίου.

Η ευθύνη τους, ευθύνη κακομαθημένου έως απροσάρμοστου παιδιού μπροστά στους χάρτινους πύργους του. Ο ατομισμός αυτός πολιτικών, επιχειρηματιών ΜΜΕ και δημοσιογράφων, με τη μυστικιστική προσήλωση στο εγώ και το ανομολόγητο συμφέρον, δεν έχει φτάσει ακόμη στις ακραίες εκείνες συνέπειες μ' ό,τι αυτές συνεπάγονται για τον τόπο τούτο.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, για να θυμηθώ τον Ροίδη, είναι συντεθειμένη από τα νοσηρά στοιχεία της πολιτικής και δημοσιογραφικής παρακμής, που ενεργεί σαν ανασταλτική δύναμη σε κάθε επίμονη προσπάθεια κάποιων αμετανόητων, που αρνούνται να φορέσουν παρωπίδες, και η ματιά τους απλώνεται στο πολύχρωμο θέαμα της πραγματικότητας, που τους καλεί να διεκδικούν την εγρήγορση όλων των αισθήσεων.

Στο χώρο της πολιτικής, όπως και στο χώρο της δημοσιογραφίας, τον περιχαρακωμένο από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν υπάρχει η τόλμη του "ξεβουλέματος", με αποτέλεσμα ο κάθε επιτήδειος Ταρτούφος της πολιτικής και της εξαγορασμένης δημοσιογραφίας εν πολλοίς, να βαδίζει τον άνετο δρόμο του συμφέροντος, πατώντας στα χνάρια που πρωτοσημάδεψαν τα πέλματα άλλων Σαρδανάπαλων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Και ο λαός; Ο λαός έχει εθιστεί στη μετάθεση από το μερικό στο γενικό, να μην αναζητά μετά το απόσπασμα, το άρτιο. Και διανύει χιλιόμετρα ταλαιπωρίας, ακόμη και εθνικών περιπετειών, σ' ένα αυτοεπαναλαμβανόμενο αμέτρητες φορές κύκλο, με περίμετρο απελπιστικά μικρή.

Κάτι λείπει σε τούτη την κοινωνία. Δεν είναι μόνο η φωνασκούσα παχυδερμία και ανευθυνότητα των πολιτικών και των ανθρώπων των ΜΜΕ. Λείπει ο δεσμός της ατομικής ευθύνης με την ευθύνη των συνόλων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail