Η πρόκληση της Αρκτικής: πολιτικοί ακροβατισμοί ή ένας πόλεμος με τη Ρωσία στο ξεκίνημά του;

US Navy submarines break through sea ice during ICEX 2018 exercises in the Beaufort Sea ©  Reuters / US Navy / Mass Communication 2nd Class Micheal H. Lee

Freepen.gr - Καθώς η Ρωσία ενισχύει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση και την αξιοποίηση της Αρκτικής, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ανταποκριθούν στη ρωσική «πρόκληση» - μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, λένε οι ειδικοί και σημειώνει το RT.

"Δεν είναι λίμνη κανενός", δήλωσε ο αμερικανός ναύαρχος James Foggo σε πρόσφατη συνέντευξη στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - αναφερόμενος στην Αρκτική, όντας η τελευταία μέχρι στιγμή δήλωση σε μια σειρά αμερικανικών προειδοποιήσεων ενάντια στη βόρεια ώθηση της Ρωσίας. Το μέλημά του είναι πρωτίστως για τα «έθνη του Συμβουλίου της Αρκτικής - του οποίου είμαστε μέλος», και τα οποία δεν ενδιαφέρονται για τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας που εκμεταλλεύονται αντίπαλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Gavin Williamson προσχώρησε πρόσφατα στο χορό των προειδοποιήσεων, λέγοντας ότι η Βρετανία θα «είναι σε επαγρύπνηση απέναντι στις νέες προκλήσεις», «προσαρμόζοντας τις ικανότητές μας σε συνθήκες κάτω του μηδενός, μαθαίνοντας από μακροχρόνιους συμμάχους όπως η Νορβηγία ή παρακολουθώντας υποβρύχιες απειλές με τα αεροσκάφη μας Poseidon».

Όμως, η Ρωσία είναι καλύτερα τοποθετημένη τόσο νομικά όσο και φυσικά για να επιβλέπει την Αρκτική και, ενώ εξακολουθεί η κατάσταση να είναι επικίνδυνη, οι στρατιωτικές δηλώσεις δεν έχουν ειδικό βάρος για την πραγματικότητα στον πάγο, ανέφεραν εμπειρογνώμονες στην RT.

Η υπόσχεση του Williamson να υπερασπιστεί τη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία πρέπει να θεωρηθεί "στο πλαίσιο της τρέχουσας εγχώριας πολιτικής της Βρετανίας", πιστεύει ο αναλυτής ασφαλείας και ο πρώην αξιωματικός του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου  Charles Shoebridge. Με το Brexit λίγο πιο κοντά, ο Williamson σηκώνει τους τόνους κατά της Ρωσίας και της Κίνας, έτσι ώστε άλλα ευρωπαϊκά έθνη να μην "μπουν στον πειρασμό να στραφούν στην ΕΕ για την ασφάλειά τους, αλλά να συνεχίσουν να βασίζονται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του ΝΑΤΟ".

Τελικά, θα μπορούσε να στοχεύει μόνο στο πολιτικό κέρδος καθώς φέρεται να ενδιαφέρεται να διαδεχθεί την Teresa May.

Ομοίως, στις ΗΠΑ: Το σχόλιο «η λίμνη του κανενός» του James Foggo δεν εξηγεί πως ακριβώς οι ΗΠΑ πρόκειται να κρατήσουν τη Ρωσία έξω από την Αρκτική, λέει ο απόστρατος συνταγματάρχης Mikhail Khodarenok.

"Οι δηλώσεις του James Foggo σε αυτό το σημείο είναι καθαρά πολιτικού χαρακτήρα. Λέει ότι δεν διευκρίνισε ποτέ πόσο ακριβώς θα επιτελέσει το Αμερικανικό Ναυτικό αυτό το έργο. Πρόκειται να δημιουργήσουν ναυτικές ομάδες στον Αρκτικό Ωκεανό, να καταλάβουν σημαντικές παράκτιες περιοχές, κανάλια, ναυτικές βάσεις και λιμάνια; Αλλά αυτό σημαίνει πόλεμος με πυρηνική ενέργεια, που θα σήμαινε την απεριόριστη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής".

Κίνδυνος για όλους

Ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί, πιστεύουν οι ειδικοί, αν και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πολύ πραγματικός. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον Khodarenok, περιπλέκεται από την ασάφεια του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την Αρκτική.

"Η δήλωση του James Foggo είναι μια νέα ένδειξη ότι η Αρκτική γίνεται μια αρένα παγκόσμιας αντιπαλότητας για τις οδούς μεταφοράς και τους φυσικούς πόρους", ανέφερε ο Khodarenok.

Η παγκόσμια ιστορία δε γνωρίζει κανένα προηγούμενο μιας τέτοιας αντιπαλότητας χωρίς να εξετάζονται προηγουμένως οι στρατιωτικοί παράγοντες.

Ο Shoebridge, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι όταν αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ενός ένοπλου περιστατικού που θα οδηγήσει σε "ανεξέλεγκτη κλιμάκωση", θα επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές:

«Παρά την αντιφατική γλώσσα που χρησιμοποιούν, οι περισσότεροι ηγέτες των περισσότερων κρατών θέλουν να αποφύγουν τη συγκρουση»

Αμφισβητήσιμες αξιώσεις και δυνατότητες

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αρνηθούν στη Ρωσία και την Κίνα να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας - αλλά η λωρίδα πηγαίνει κατά μήκος των ρωσικών ακτών, οι οποίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσδίδουν στη Ρωσία κάποιο βαθμό ελέγχου, κάτι που η Ρωσία πρέπει να στηρίξει όταν υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, λέει ο Khodarenok.

Εκτός αυτού, ενώ ο Foggo θέλει τη Ρωσία και την Κίνα έξω από τη «λίμνη του κανενός», παραδέχεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν επίσης να τη χρησιμοποιήσουν επειδή τα σκάφη τους είναι πολύ μεγάλα για τις τοπικές συνθήκες. Εξάλλου, η Ρωσία είναι η μόνη παγκόσμια δύναμη με σημαντικό στόλο παγοθραυστικών, γεγονός που την καθιστά μοναδικά ικανή να βοηθήσει τα πλοία που αντιμετωπίζουν έκτακτη ανάγκη όταν ταξιδεύουν εκεί.

Επιπλέον, η Ρωσία ανασυγκροτεί τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις που φυλάσσουν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών ραντάρ και μόνιμων στρατιωτικών βάσεων. Η εγκατάλειψη αυτών δεν είναι επιλογή, δεδομένου ότι αυτό θα σήμαινε την απώλεια μιας ζωτικής στρατηγικής περιοχής.

Για τη Ρωσία, η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας έχει επίσης σημασία για την άμυνα, καθώς παρέχει πρόσβαση σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, καθώς και τη δυνατότητα ελιγμών μεταξύ γεωγραφικών θεάτρων που βασίζονται αποκλειστικά στις δυνατότητες του ρωσικού ναυτικού.

Στο τέλος της ημέρας, οι μόνοι που αναμφίβολα στέκονται να επωφεληθούν από το άνοιγμα της Αρκτικής αρένα είναι στρατιωτικοί βιομηχανικοί εργολάβοι - με τον 2ο στόλο των ΗΠΑ να αναβιώνει με μοναδικό σκοπό να συγκρατήσει τη φιλοδοξία της Ρωσίας στην Αρκτική και τα συμβόλαια των νέων παραγγελιών λογικά να ακολουθούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail