Φαραωνικό χαστούκι στην Αγκυρα - Η Αίγυπτος στήνει περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου κι αφήνει απέξω την Τουρκία

Freepen.gr - Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που συνήλθαν στο Κάιρο συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα φόρουμ για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, να μειώσουν το κόστος των υποδομών και να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου της Αιγύπτου τη Δευτέρα.

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, ο οργανισμός σκοπεύει να «δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του διασφαλίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας την ανάπτυξη των πόρων, εξορθολογίζοντας το κόστος των υποδομών, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και βελτιώνοντας τις εμπορικές σχέσεις».

Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος των προσπαθειών μετασχηματισμού της Ανατολικής Μεσογείου σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, σημειώνει το Reuters.

Οι άλλες χώρες που συμμετέχουν είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι. Άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και κράτη σε μεταβατικό στάδιο μπορούν αργότερα να συμμετάσχουν στο φόρουμ, ανέφερε στη δήλωση το υπουργείο.

Οι χώρες σε μεταβατικό στάδιο είναι φυσικά η Συρία και η Λιβύη. Οι άλλες χώρες που ΘΑ μπορούσαν να μετάσχουν είναι ο Λίβανος και φυσικά...η Τουρκία, κάτι το οποίο υπογραμμίζουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ όπως το ahvalnews που σημειώνει ότι η Αγκυρα αφήνεται εκτός παιχνιδιού.

Το Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα εδρεύει στο Κάιρο και θα είναι ανοικτό σε παρακολούθηση από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Το φόρουμ θα υποστηρίξει τις χώρες παραγωγής με την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τα καταναλωτικά και μεταβατικά μέρη στην περιοχή, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και αναπτύσσοντας περαιτέρω επιλογές υποδομής για να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων», ανέφερε η δήλωση.

Θα βοηθήσει επίσης τις καταναλώτριες χώρες "να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους και να επιτρέψουν τη συμμετοχή τους στις μεταβατικές χώρες στην ανάπτυξη πολιτικών αερίου στην περιοχή, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία βιώσιμης εταιρικής σχέσης μεταξύ των φορέων σε όλα τα στάδια της βιομηχανίας φυσικού αερίου".

Τον Σεπτέμβριο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αγόρασαν το 39% του αγωγού EMG, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσει φέτος ένα συμβόλαιο εξαγωγής φυσικού αερίου αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κύπρος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για την κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει τον τομέα φυσικού αερίου της Αφροδίτης με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος αύξησε ταχύτατα την παραγωγή φυσικού αερίου και ελπίζει να καταστεί κόμβος εξαγωγών στην Ευρώπη μετά από μια σειρά μεγάλων ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, Zohr.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας δήλωσε τον Νοέμβριο ότι το αέριο της Αιγύπτου αναμένεται να φτάσει στην Ιορδανία αυτό το μήνα, μετά την έναρξη πειραματικής άντλησης το Σεπτέμβριο

Η Αίγυπτος στοιχηματίζει ότι η γεωστρατηγική της θέση με τον έλεγχο του Σουέζ και αποτελώντας τη γέφυρα Ασίας κι Αφρικής, η καλά αναπτυγμένη υποδομή της, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου δικτύου αγωγών και δύο εγκαταστάσεων ρευστοποίησης φυσικού αερίου, θα ενισχύσουν την προσπάθεια μετατροπής της σε κέντρο εμπορίας και διανομής στην ευρύτερη περιοχή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail